Jan Heessen.
Jan Heessen.

Opnieuw een interessant boek van Adriaan Sanders

Historie 789 keer gelezen

UDEN | Adriaan Sanders presenteerde vorige week zijn nieuwe boek ‘Getuigen van de Tweede wereldoorlog in de gemeente Uden’ in de Udense bibliotheek. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan Eliza Meier, die in het verleden van zich liet horen door het aangrijpend verhaal over het trieste lot van haar familieleden, de kinderen De Groot, te vertellen tijdens de jaarlijkse dodenherdenking op het Engelse oorlogskerkhof in Uden.

De overhandiging vond plaats na enkele korte inleidingen en een lezing van Sanders over de bevrijding van Uden, een onderwerp dat hem al jaren na aan het hart ligt. Dit boek is niet zomaar het zoveelste boek over de oorlog. In het boekwerk zijn 15 fragmenten van dagboeken, aantekeningen en brieven opgenomen, die tijdens de oorlog in Uden en omgeving zijn geschreven. Ook zijn er herinneringen aan de oorlogstijd van een aantal personen in opgenomen, die ná de oorlog zijn genoteerd. De schrijver heeft dankzij naarstig speurwerk deze teksten terug kunnen vinden bij familieleden van de schrijvers of in archieven. Maar hij is ze ook vaak op de meest onlogische plaatsen tegengekomen.

Dankzij dit boek krijgt de lezer een aardig idee hoe de Udense mensen de oorlogstijd beleefden en hoe ze in die periode naar de wereld om zich heen keken. De artikelen zijn afkomstig van zeer uiteenlopende personen: ze zijn o.a. geschreven door een pastoor uit Odiliapeel, de zusters van huize St.Jan, een Udense huisarts en de gemeenteambtenaar Jan Heessen (zie foto). Deze doet o.a. verslag van het feit dat de Duitse Weermacht de R.K.Jongensschool in de Kerkstraat in brand stak. Ook vertelt hij dat er een bom in de barak bij Louwers ontplofte met verschrikkelijke gevolgen en spreekt hij over de ondergang van het immense Missiehuis.

Bij alle items, die overigens min of meer chronologisch gerangschikt zijn, is een foto van de “getuige” geplaatst. Ook wordt de situatie, waarin deze persoon zich bevond toen hij/zij de tekst schreef, nader beschreven. Het boek is voor 10,95 euro te koop bij Primera-Centrum, Bruna (voorheen Edele Brabant), Jumbo-Drossaard en het nieuwe Toeristisch Informatie Punt, dat gehuisvest is in de bibliotheek.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant