advertorial

Dit moet je weten over het vergelijken van energie in Nederland

  •   keer gelezen

Het is eigenlijk altijd een goed idee om Easyswitch te gebruiken als je nog niet eerder een energiecontract hebt afgesloten. Nadat je dit eenmaal gedaan hebt, zou je eigenlijk elk jaar weer de vergelijkingswebsite moeten bezoeken. Dit is nodig omdat het een aanrader is om elk jaar de energiecontracten met elkaar te vergelijken. Door dit te doen, kun je er namelijk voor zorgen dat je kunt besparen op je energieabonnement. Compare energy in the Netherlands is echt van belang, want niemand wil uiteraard te veel geld uitgeven. In dit artikel kun je meer informatie vinden over het vergelijken van energie. 

In Nederland worden elektriciteit en gas beheerd en getransporteerd door regionale operators. De energieleveranciers zijn echter particuliere bedrijven die de nutsvoorzieningen distribueren naar consumenten of bedrijven. De energiemarkt is in 2004 geliberaliseerd waardoor je kunt kiezen of wisselen van energieleverancier en tussen verschillende soorten alternatieve bronnen zoals zon, wind en/of waterkracht en biomassa. De markt wordt gereguleerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om eerlijke praktijken en tarieven te waarborgen. Houd er echter rekening mee dat de prijzen tussen energieleveranciers aanzienlijk kunnen verschillen. Hierdoor is het dus direct zo belangrijk om energieabonnementen met elkaar te vergelijken. Door een site als Easyswitch te gebruiken zul je direct zien dat het ene contract een stuk goedkoper is dan het andere.

Bij het overstappen van een energiecontract hoef je je geen zorgen te maken over het afsluiten van stroom of gas. Bij het overstappen zijn de energieleveranciers verplicht om je tijdens de overstap aangesloten te houden op stroom en gas. Bovendien is het voor een energieleverancier best lastig om je contract op te zeggen. Sterker nog, ook als een energieleverancier failliet gaat, stap je automatisch over naar een andere leverancier om aangesloten te blijven. Er zijn slechts enkele uitzonderingen wanneer een leverancier je energievoorziening kan afsluiten namelijk:

  • Je hebt herhaaldelijk je energierekening niet betaald. Na een gemiste betaling ontvang je een verplichte herinnering voor je rekeningen. Heb je niet binnen de vervaltermijn betaald? Dan loop je het risico afgesloten te worden van stroom en gas.
  • Je hebt fraude of misbruik gepleegd. Bijvoorbeeld: je hebt illegaal elektriciteit of gas overgeheveld.
  • Als er sprake is van een onveilige situatie zoals een gaslek in de buurt. 

Overstappen tussen energieleveranciers kan veel geld besparen. Er zijn in totaal 26 verschillende geprivatiseerde energieleveranciers, met wisselende prijzen en voorwaarden en prijzen wisselen nogal eens. Deze prijsschommelingen bieden volop mogelijkheden om geld te besparen door een goedkoper contract te kiezen. Veel aanbieders en nog meer prijsaanpassingen maken de Nederlandse energiemarkt echter behoorlijk complex. Easyswitch heeft de energievergelijkingstool gemaakt om snel een overzicht te geven van alle huidige prijzen en soorten contracten om het zoeken naar de beste prijs te vereenvoudigen. Het overstappen duurt bovendien maar een paar minuten. Eerst moet je hiervoor de energietarieven vergelijken, waarna je een deal kunt kiezen. Druk op aanmelden of registreren, vul je gegevens in en klik vervolgens op bevestigen. Een kind kan de was doen! 

Meer berichten