Gijs van Heeswijk.
Gijs van Heeswijk. Foto: Henk Lunenburg
IN GESPREK MET

‘De belangrijkste dingen in mijn leven: mijn gezin, politiek en drummen’

Human Interest 2.860 keer gelezen

UDEN | Met het oog op de nieuwe gemeente gaan we in gesprek met alle wethouders van de gemeente Uden. Deze keer aan het woord: Gijs van Heeswijk.

door Henk Lunenburg

Hoe was je jeugd?
“Ik heb een mooie jeugdtijd gehad, ik had veel vrienden en we waren altijd buiten. We waren een soort van hangjongeren zoals dat nu heet. Vaak kwamen we bij elkaar op het basketbalveldje bij de Eikenwal. Mijn ouders vonden het belangrijk voor onze algemene ontwikkeling dat mijn zus en ik allebei één jaar lang een muziekinstrument zouden leren bespelen. We mochten het instrument zelf uitkiezen. Mijn zus koos de blokfluit en stopte na dat jaar. Ik koos voor een drumstel, in de hoop dat mijn ouders spijt zouden krijgen van de herrie. Dat gebeurde niet, maar ik drum nog steeds.”

Welke opleidingen heb je gevolgd?
“Na de lagere school De Kei aan de Heufkens ging ik naar MAVO De Maerle en vervolgens één jaar naar het Kruisherencollege in Uden. Dit was echter geen succes, ik ben eraf gestuurd door slecht gedrag en lage cijfers. Ik was een lastige puber. Vervolgens volgde ik de MBO opleiding luchtvaartdienstverlening en woonde ik op kamers in Hoofddorp. Dat was een toeristische opleiding. Tijdens deze studieperiode heb ik gewerkt in een hotel in Kitzbühel in Oostenrijk en op een camping in Duitsland, maar daar zag ik voor mij geen toekomst in. Ik wilde graag steward worden in de luchtvaart, maar na één dagje vliegen met de KLM wist ik ook dit niets voor mij was. Na het behalen van mijn MBO-diploma ben ik naar het HBO op de hogeschool in Haarlem gegaan. Hier heb ik Personeel en Arbeid gestudeerd, maar had nog geen idee wat ik wilde worden. Uiteindelijk ben ik gaan werken bij de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND), waar ik asielaanvragen behandelde.”

Waar heb je Ilse leren kennen?
“Ik fietste voor een optreden met mijn eigen bandje naar Schaijk. Onderweg ontmoette ik Ilse die met haar toenmalige vriend zou komen kijken. We raakten aan de praat en jaren later kwam ik haar weer tegen. Zowel haar als mijn verkering was inmiddels over. Toen onze toenmalige saxofonist stopte bij onze band nam zij zijn plaats in. We spelen samen in de band Staal met Glazen. Onze band is een 9-koppige vriendengroep die al sinds 1998 een feestje weet te bouwen. Gemiddeld worden we ongeveer 80 keer per jaar gevraagd en daarvan kunnen we er maar 20 spelen. Vaak zijn we verhinderd omdat iemand van de band niet kan. Elke woensdag repeteren we op een vaste locatie. Ilse is altsaxofoniste en ik ben de drummer van de band. We hebben cd’s opgenomen, een paar keer op 3FM live mogen spelen en we hebben op diverse andere grote festivals mogen optreden. Eén keer zijn we gevraagd voor de Zwarte Cross, maar dat ging niet door omdat onze zanger op vakantie was. Hopelijk krijgen we een tweede kans.”

Hoe ben je met de politiek in aanraking gekomen?
“Bij restaurant Oud Uden leerde ik Marnix Bakermans uit Uden kennen, hij was barkeeper bij De Koperen Cent en ik was afwasser. Hij wilde een politieke partij beginnen en vroeg: “Doe je mee?” Dat kon niet omdat ik in Haarlem woonde. Ik beloofde mee te doen als ik weer in Uden woonde. Een aantal jaren later kwamen we elkaar weer tegen. Voor hij vroeg hoe het met mij ging zei hij: “Jij bent erbij.” En dat was mijn start in de politiek. Marnix heeft mede Jong Uden opgericht, hij was raadslid en twee periodes wethouder. Als enige partij in Uden heeft Jong Uden statutair vast gelegd dat je maximaal twee termijnen aan mag blijven als raadslid en/of als wethouder. Daarna maak je plaats voor nieuwe jonge mensen. Deze kernwaarde blijven ook behouden binnen de partij Jong Maashorst, zoals we voortaan heten.”

Waarom koos je voor Jong Uden?
“Er waren een aantal zaken die ik belangrijk vond: Jong Uden wilde toen al een treinstation in Uden. Die had ik erg gemist tijdens mijn studie. En ze willen vernieuwing in de politiek, niet altijd dezelfde gezichten maar ook jonge mensen met een mening. Jong Uden wil dat er meer gebouwd wordt en streeft naar een prettige leefomgeving voor jong en oud. Uden moet aantrekkelijk zijn en blijven voor jonge gezinnen om zich hier te willen vestigen. Dat alles sprak mij aan. In 2010 stond ik voor het eerst op de verkiezingslijst en 7 jaar later werd ik wethouder.”

Waar ben je trots op dat je hebt kunnen verwezenlijken?
“In mijn bestuurdersperiode hebben we vijf nieuwe scholen gebouwd, of worden nog gebouwd. Ook het centrum is flink vernieuwd, niet alleen de inrichting maar ook de samenwerking met de ondernemers. De sfeer is veel beter en de leegstand aanzienlijk laag, zeker als je dat vergelijkt met omliggende plaatsen. Ik ben er ook bijzonder trots op dat we de wachttijd voor de lokale toegang tot jeugdzorg tot bijna 0 dagen hebben kunnen terugbrengen. Ik wil benadrukken dat ik dit niet alleen heb kunnen verwezenlijken. In het gemeentehuis werken dagelijks mensen die met hart en ziel veel werk verzetten om Uden nog mooier te maken. Vaak blijft dat een beetje onderbelicht. De uiteindelijke waardering dient vooral ook naar hen te gaan.”

Wil je weer opnieuw wethouder worden in de gemeente Maashorst?
“We hebben de naam Jong Uden bewust veranderd in Jong Maashorst omdat we er voor heel de gemeente Maashorst willen zijn. Bij de komende verkiezing bestaat onze top tien lijst met mensen uit Uden, Zeeland, Volkel en Schaijk. De verhouding is evenveel mannen en vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 29 jaar oud. Jong Maashorst vindt het belangrijk dat de komende 10 jaar minimaal 2000 woningen worden bijgebouwd voor jong en oud. Ik ben lijsttrekker en wil graag een tweede termijn als wethouder aangaan. Dat mag dezelfde portefeuille zijn, zodat ik nog lopende zaken kan afmaken. Ik ben nog niet klaar met de vernieuwing van het centrum, jeugdzorg en onderwijs.”

Heb jij een voorkeur voor de nieuwe burgemeester?
“Nee, dat is aan de nieuwe gemeenteraad. Wel hoop ik dat het een stevige bestuurder wordt die verbindend kan werken. Ik heb geen voorkeur voor een man of een vrouw. Het lijkt me wel goed als de nieuwe burgemeester in onze gemeente komt wonen.”

Cv Gijs van Heeswijk
Gijs is op 15 september 1980 geboren in het ziekenhuis in Veghel. Hij heeft een oudere zus en twee geadopteerde broers uit Brazilië. Gijs woonde met zijn ouders en zus eerst op Wilack, en als hij 8 jaar is verhuizen ze naar de Klantstraat. Zijn moeder was bibliothecaris in de bibliotheek van Veghel en zijn vader had een dierenzaak in de Oranjepassage in Uden en later ook in Veghel. Beiden zijn nu met pensioen. Gijs is getrouwd met Ilse, ze hebben twee kinderen: Loet (6) en Joepke (1,5).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant