<p>In het boek vind je ook een verhaal in over het leven van Doruske de metselder. (Bron: Stg. Het Uden-archief van Bressers)</p>

In het boek vind je ook een verhaal in over het leven van Doruske de metselder. (Bron: Stg. Het Uden-archief van Bressers)

‘Grepen uit de geschiedenis van de gemeente Uden deel 6’

  •   keer gelezen

UDEN | Stichting Uden in Geschriften presenteert op donderdag 21 oktober om 20.00 uur alweer het zesde deel van ‘Grepen uit de geschiedenis van de gemeente Uden’. Deze boekpresentatie gaat samen met een lezing van heemkundige Adriaan Sanders. De avond wordt georganiseerd in het kader van de Maand van de Geschiedenis, met als thema ‘aan het werk’.

Een van de verhalen uit de bundel waar Adriaan over zal vertellen gaat over ‘meisjes naar de fabriek (1947)’. Na de oorlog werd de werkgelegenheid in Uden voor meisjes - uit de vaak grote boerengezinnen en de arbeidersklasse - flink uitgebreid. Er kwamen zelfs fabrieken en confectieateliers waar deze meisjes konden gaan werken. Voorheen werkten deze meisjes vaak mee op de boerderij of in het huishouden. Was er niet genoeg werk, dan werden ze vaak al op jonge leeftijd verhuurd als bijvoorbeeld dienstbode bij welgestelde gezinnen. Toegang is gratis, wel graag even aanmelden via contactuden@nobb.nl of 0413 26 31 01.

Meer berichten