<p>De hal moet leeg, en daar kun je op zondag 31 oktober voor het laatst aan meehelpen.</p>

De hal moet leeg, en daar kun je op zondag 31 oktober voor het laatst aan meehelpen.

Volkelse Vrije Markt maakt plaats voor woningen

  •   keer gelezen

VOLKEL | De Volkelse Vrije Markt opent op zondag 31 oktober voor de laatste keer haar deuren. De markt gaat op slot zodat er begin 2022 gestart kan worden met de verbouwing van de bedrijfshal naar twaalf starterswoningen. 

Begin jaren tachtig werd er aan de Nieuwe Udenseweg 4 elke zaterdag een echte Brabantse markt geopend. Klanten konden tegen betaling een kraam huren. Er stonden ruim vijftig marktkramen binnen en verschillende muur stents. Er was een cafetaria met een groot terras en er werd van alles verhandeld. Er stonden elke week vast een CD-kraam, een goudsmid met horloges en sieraden, een kraam met sokken en shirts, grote kramen met goed gebruikte meubels, antieke klokken, groente en verder diverse andere nieuwe of gebruikte goederen. Door terugloop werd de hal begin 2000 een gedeelte in gebruikt genomen door bouwbedrijf T&W Bouw. Het was altijd druk op de zaterdagen. Door de drukte langs de Nieuwe Udenseweg werd in overleg met de gemeente gekozen voor het verplaatsen van de markt. Destijds heeft René Peerenboom (VVD) als wethouder onderhandeld om de markt te verplaatsen naar de Rudigerstraat in Volkel. De verplaatsing naar de Rudigerstraat 32, de voormalige werkplaats van Bouwbedrijf Versteegde, vond plaats in juni 2009. Destijds werd met het renoveren van de hal en het aanleggen van de parkeertuin werd een grote vondst gedaan. Er werd tijdens het verwijderen van een haag in de parkeertuin een weckpot gevonden. Het ging om 1,2 miljoen Duitse Marken in papiergeld uit 1906 tot 1923, en kleine waarde papieren.

Ombouwen
De markt ging open met een nieuwe naam: de Volkelse Vrije Markt. Elke zondag ging hier de handel verder. Dit begon met één hal, maar na een paar maanden werd er een tweede hal aan toegevoegd. Er werden ook aparte dingen verkocht. Zo werd er iets voor een paar gulden/euro verkocht, wat later een waarde bleek te hebben van meer dan 1000 euro. Tot voor enkele jaren was er nog handel, maar het liep terug. Met Marktplaats in opkomst werd het minder en standhouders stopten omdat leeftijd een rol ging spelen, en er kwamen geen jongere standhouders meer bij. Toen kwam de kans om de bedrijfshal om te bouwen. De gemeente had een avond georganiseerd voor bedrijfs- of kantoorpanden in het centrum van de dorpen Volkel, Uden en Odiliapeel. Daar kon worden aangemeld om de panden om te bouwen tot woningen, en de gemeente zou hier versneld aan meewerken. Dit plan werd, begin 2020, door wethouder Franko van Lankvelt (CDA) met veel enthousiasme ontvangen. Begin 2021 werd voor de bedrijfshal in Volkel een vergunning verleend. Voor een andere locatie is nog gekeken, maar om deze markt draaiend te houden, moesten nieuwe uitbaters gevonden worden die de markt gingen runnen, wat nu onder regie van T&W Bouw werd gedaan. Theo en Mien Emons hebben dit bijna 24 jaar gedaan. Ze runden de markt of het hun eigen markt was. Mien kwam na een kort ziekbed begin mei te overlijden.

Zondag 31 oktober is de laatste marktdag van 09.00 tot 16.00 uur. De toegang is gratis en er zullen veel koopjes zijn, want de hal moet leeg. Hierna gaat de markt op slot zodat er begin 2022 gestart kan worden met de verbouwing van de bedrijfshal naar twaalf starterswoningen, die eind 2022 opgeleverd zullen worden.

Meer berichten