<p>Mascha van Berkel. (foto: Simone Voort)</p>

Mascha van Berkel. (foto: Simone Voort)

Kookboek over de reis naar een gezonde levensstijl

  •   keer gelezen

ZEELAND | Het was al vele jaren een wens: het uitbrengen van een eigen boek. Mascha van Berkel (46), geboren en getogen in Zeeland en nu wonend in Ravenstein, trok de stoute schoenen aan en bracht dit jaar ‘Dagboek van een eter’ in eigen beheer uit. Dat de eerste druk met 1500 boeken zo snel uitverkocht zou zijn, had ze nooit durven dromen. Inmiddels ligt de tweede druk in de winkel.

Mascha laat tijdens het interview een foto zien van hoe ze eruit zag op haar 20ste. De weegschaal gaf ruim 100 kilo aan, maar ook waren er momenten dat ze maar 58 kilo woog. “Ik ging van het ene naar het andere dieet. Eigenlijk van de ene teleurstelling naar de andere. Ik als perfectionist ben een alles of niets denker. Ik was dus óf aan het vreten óf ik had honger. Bij elk dieet viel ik veel af, maar bij een terugval kwam ik weer heel veel aan. Ook een shake-dieet werd een mislukking, heel frustrerend allemaal.” Op haar 23e besloot ze haar leven rigoureus om te gooien. “Ik ben heel bewust op mijn eetgedrag gaan letten. Ik dacht ook altijd dat je tijdens het lijnen bijna niks mocht eten, maar dat is helemaal niet waar. Samen met een coach ben ik vooral aan de slag gegaan met mijn gedrag.”

Voedingsconsulent
Mascha werkte jarenlang bij de Rabobank en zag om zich heen dat collega’s, vrienden en familieleden aan het diëten waren. “En ook bij hen merkte ik de teleurstelling als een dieet mislukte. Ik besloot toen om te laten zien hoe het anders kan. Ik was immers al jaren zonder dieet op gewicht en in balans. In 2010 ben ik de studie Voedingsconsulent gaan volgen. Later nog de studie tot Leefstijlcoach.” In 2012 begon ze naast haar baan met een eigen praktijk. “Mijn ouders en een collega waren mijn eerste cliënten. Via mond-tot-mondreclame nam het aantal snel toe. 1 juni 2020 heb ik mijn baan opgezegd en sindsdien ben ik fulltime met mijn eigen praktijk bezig. Per week begeleid ik 30 tot 40 mensen. Vrouwen én mannen. Ook geef ik sessies bij bedrijven over voeding, leefstijl en vitaliteit.”

Eigen boek
De droom om een eigen boek te schrijven zat al meerdere jaren in haar hoofd. Na overleg met haar man Pieter besloot ze die droom uit te laten komen. Een kookboek, maar dan volledig in ‘Mascha-stijl’. Zelf schreef ze alle teksten en maakte ze de foto’s, haar man was verantwoordelijk voor de vormgeving en haar dochter Moos maakte de illustraties. “Ik begin in het boek met mijn eigen verhaal en tegen welke dieetellende ik ben aangelopen. Het is mijn reis naar een gezonde levensstijl.” Verderop in het boek staan meerdere weekschema’s met gezonde, gevarieerde en lekkere producten. Ook staan er meer dan tachtig recepten in haar kookboek voor ontbijt, lunch, diner of lekkere voedzame soep. Er staan zelfs ‘verantwoorde lekkernijen’ in als cheesecake, carrotcake, koekjes of chocolate balls. “De ingrediënten zijn allemaal te koop in 1 supermarkt. Je hoeft geen uren in de keuken te staan, iedereen kan de gerechten maken.” Voor de tweede druk van ‘Dagboek van een eter’ zijn veel bestellingen binnengekomen. Het boek is te koop bij De buren van der Burgt Zeeland en de Bruna in Uden, of te bestellen via www.dagboekvaneeneter.nl of www.bol.com.

Meer berichten