Het Experience Center zoals de initiatiefnemers deze in eerste instantie voor ogen hadden.
Het Experience Center zoals de initiatiefnemers deze in eerste instantie voor ogen hadden.

Extern adviesbureau: ‘Foodmarket aan Bitswijk niet wenselijk’

Algemeen 2.422 keer gelezen

UDEN | Uit onderzoek van Adviesbureau Seinpost uit Den Bosch komt naar voren dat een vestiging van een Jumbo Foodmarket op Bitswijk 1 (het ‘Ben van Dijk’-terrein) niet wenselijk is. Het College van B&W heeft daarom besloten geen medewerking te verlenen aan het initiatief. 

De plannen voor de foodmarket komen van initiatiefnemers Bastiaan Leijen, Roland de Laak en Benito van Dijk. Zij hadden een Food Experience Center voor ogen, bestaande uit een supermarkt, versmarkt, kookschool, retail gerelateerde horeca en appartementen. Dit Experience Center werd vorig jaar al door het college afgeketst, maar kwam in maart dit jaar weer volop ter sprake na het indienen van een motie waarin gevraagd werd om een second opinion. Die kwam er, in de vorm van een nieuw wenselijkheidsonderzoek. “Toen de initiatiefnemers met een nieuw voorstel kwamen voor op de locatie van Ben van Dijk, waren we het snel met elkaar eens dat een onafhankelijk bureau de wenselijkheid van dit plan zou moeten onderzoeken”, vertelt wethouder Franko van Lankvelt. “Een belangrijke voorwaarde in het onderzoek was dat ook de centrumondernemers gehoord moesten worden.” Het centrumbestuur gaf aan dat ze geen voorstander is van de plannen, omdat ze dit zien als concurrentie ten opzichte van centrumondernemers.

Centrumondernemers
De onderzoeksopdracht werd door de gemeente verstrekt, met instemming van de initiatiefnemers. Het onderzoeksbureau heeft ter voorbereiding van het advies gesproken met de initiatiefnemers en de centrumondernemers, vertegenwoordigd door de Stichting Centrummanagement Uden. Daarna is het uiteindelijke advies samengesteld. Hierin adviseert Seinpost het College van B&W om geen medewerking te verlenen aan het initiatief. De reden voor het advies is dat het initiatief volgens het onderzoek ‘niet de detailhandelstructuur versterkt van het kernwinkelgebied van Uden en/of die van buurtwinkelcentra/dorpscentra van de toekomstige gemeente Maashorst en/of de supermarktstructuur in de regio.’

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant