Demissionair minister Hugo De Jonge (rechts).
Demissionair minister Hugo De Jonge (rechts).

Coronamaatregelen opnieuw aangescherpt: ‘We moeten dit samen blijven doen’

Algemeen 1.655 keer gelezen

REGIO | Het kabinet gaat de coronamaatregelen opnieuw aanscherpen. Reden hiertoe is het toenemend aantal besmettingen, met een stijgende druk op de zorg tot gevolg. In de persconferentie van dinsdag 2 november maakten demissionair minister president Mark Rutte en demissionair minister van volksgezondheid Hugo de Jonge bekend dat eerder losgelaten adviezen en regels opnieuw zullen terugkeren. Eveneens wordt er gesproken over zogenaamde boostervaccins, welke per december beschikbaar komen.

“De besmettingscijfers en ziekenhuiscijfers lopen per dag op” opent demissionair premier Rutte de persconferentie. Het kabinet wil voorkomen dat door deze toename de druk op de zorg te groot wordt, of andere zorgbehoevenden de benodigde hulp mislopen. “Een verstandige route vinden is een worsteling” erkent Rutte. De huidige maatregelen rondom de QR-codes en het vaccineren leiden tot ‘steeds meer discussie in de samenleving.’ “Het is belangrijk dat mensen niet tegenover elkaar komen te staan” aldus Rutte. “We moeten dit samen blijven doen. Vooral ook met een beetje begrip voor ieders mening en situatie.”

Belangrijk blijft dat iedereen, gevaccineerd of niet, de basisregels blijft opvolgen. Hoe beter dit wordt gedaan, hoe moeilijker het wordt voor het virus om zich te verspreiden. Onder de basisregels wordt verstaan:

  • Testen bij klachten: blijf thuis en laat je testen bij de GGD. Ook als je al gevaccineerd bent.
  • Bij een positieve test: blijf thuis en vermijd contact met anderen, ook als zij gevaccineerd zijn.
  • 1,5 meter is een veilige afstand. Bescherm jezelf en anderen.
  • Schud geen handen.
  • Was vaak en goed je handen.
  • Hoest en nies in je elleboog.
  • Zorg voor voldoende frisse lucht en ventilatie in binnenruimtes.

Vanaf woensdag 3 november wordt ook het thuiswerkadvies aangescherpt. Het kabinet ziet het liefst dat iedereen minimaal de helft van de werktijd thuis blijft. “We weten dat thuiswerken een efficiënte manier is om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.” Daarnaast wordt eenieder die voor werk, of vrije tijd, op pad moet, geadviseerd drukke ruimte te vermijden en zo min mogelijk in de spitsuren te reizen. “Op de weg is het alweer bijna net zo druk als voor corona” merkte Rutte gevat op.

Coronatoegangsbewijs
Vanaf zaterdag 6 november zal er meer gebruik worden gemaakt van de coronatoegangsbewijzen. Middels een QR-code kunnen mensen laten zien gevaccineerd of negatief getest te zijn. Het gebruik van deze bewijzen was al verplicht binnen de horeca, bij evenementen of bioscopen. Vanaf zaterdag zal er ook bij een aantal andere locaties en gelegenheden om zo’n code worden gevraagd. Het coronatoegangsbewijs wordt verplicht voor:

  • Horeca, zowel binnen als op buitenterrassen (eet- en drinkgelegenheden), behalve bij afhalen.
  • Casino’s.
  • Culturele locaties zoals theaters, concertzalen en bioscopen;
  • Doorstroomlocaties in sectoren waar het coronatoegangsbewijs nu al verplicht is. Dit zijn dus locaties waar er een doorstroom van bezoekers is, zoals musea en monumenten.
  • Doorstroomevenementen. Dit zijn evenementen waarbij het publiek geen vaste plek heeft en er een doorstroom van mensen is. Bijvoorbeeld kermissen en bepaalde sportevenementen.
  • Evenementen met en zonder vaste zitplaats, zoals festivals, feesten en optredens.
  • Zakelijke evenementen, zoals beurzen en congressen.
  • Publiek bij sportwedstrijden, zowel professioneel als amateur. Bij publiek van amateurwedstrijden is jeugd tot 18 jaar uitgezonderd.
  • Georganiseerde sportbeoefening vanaf 18 jaar, zoals: sportschool, groepslessen, voetbal, zwemmen. Dit geldt voor sporters en publiek in alle binnen- en buitensportlocaties, inclusief sportkantines.
  • Georganiseerde kunst & cultuur beoefening vanaf 18 jaar, zoals: muziekles en schilderles. Of bijvoorbeeld repetities voor zang, dans en toneel.

Georganiseerde jeugdactiviteiten voor kinderen tot 18 jaar zijn uitgezonderd van het gebruik van het coronatoegangsbewijs.

Mondkapjesplicht
Ook de mondkapjesplicht in openbare ruimten haar herintrede maken. Men werd al geacht de gezichtsmaskers te dragen in het openbaar vervoer. Vanaf zaterdag moet dit ook op openbare locaties waar niet om een coronatoegangsbewijs wordt gevraagd. Voorbeelden hiervan zijn stations en perrons, winkels, bibliotheken en pretparken. Ook bij verplaatsing in mbo scholen, hogescholen en universiteiten moeten mensen het mondkapje dragen tot ze zitten. Ook in de contactberoepen moeten zowel de dienstverlener als klant het kapje weer dragen.

Boostervaccin
Vanaf december wil het kabinet zogenaamde boostervaccins introduceren. Deze derde prik moet zorgen voor een verhoogde weerstand tegen het coronavirus. Vanaf begin december krijgen mensen ouder dan 80 jaar de gelegenheid om zo’n prik te halen. Vervolgens zijn de 60-plussers aan de beurt, om uiteindelijk ook de jongere groepen de kans te geven zich voor een derde maal te laten vaccineren. Half december komt het boostervaccin ook beschikbaar voor mensen in de zorg.

Nooit te laat
De persconferentie wordt besloten met de woorden van demissionair minister Hugo de Jonge: “Vaccinatie is nog steeds onze belangrijkste weg uit deze crisis”. Hij roept dan ook iedereen die nog niet gevaccineerd is op, om er ‘toch eens over na te denken’. “Weet dat je altijd welkom bent met al je vragen, en weet dat je heus niet de enige bent. Het is nooit te laat om opnieuw de keuze te maken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant