Afbeelding
IN GESPREK MET

‘Beter te vroeg je laatste wens vervullen, dan te laat’

Human Interest 2.219 keer gelezen

UDEN | De Udense Albert van Maasakkers (68) is vrijwilliger bij Stichting WensAmbulance Brabant, waar hij zich samen met andere vrijwilligers inzet om iemands allerlaatste wens in vervulling te laten gaan.

door Henk Lunenburg

Wanneer ben jij bij de WensAmbulance Brabant terecht gekomen?
“Ik was werkzaam op het hoofdkantoor van Albert Heijn en ging in 2018 met pensioen. Ik wilde graag iets doen met mijn vrije tijd om een bijdrage te leveren aan onze maatschappij. Ik koos voor WensAmbulance Brabant en werd chauffeur/begeleider. Tevens zit ik ook in de PR-commissie om geld in te zamelen voor WensAmbulance Brabant en meer bekendheid te geven door middel van lezingen en andere vormen van communicatie.”

Hoe en wanneer is WensAmbulance Brabant ontstaan?
“Ambulancebroeders Frans van Gerven en Giel van Genugten uit Valkenswaard kregen van patiënten vaak het verzoek om nog één keer langs hun werk of een andere bijzondere plek te rijden. Omdat dit niet meer toegestaan werd, besloten zij in 2011 Stichting WensAmbulance Brabant op te richten. Op dit moment zijn in Nederland wensambulances gevestigd in onder andere Limburg, Gelderland, Friesland en Brabant.”

Waar zijn de ambulances van Brabant gestationeerd?
“Onze vijf ambulances zijn gestationeerd in Bergen op Zoom, Breda, Boxtel, Helmond en Valkenswaard. We realiseren met meer dan 150 vrijwilligers belangeloos ruim 750 wensreizen per jaar. WensAmbulance Brabant biedt mensen in heel Brabant en Zeeland in een terminale levensfase professionele en comfortabel liggend vervoer aan om een door hun geuite wens in vervulling te laten gaan. Mensen hebben in deze fase van hun leven soms relatief kleine wensen die door hun lichamelijke beperking helaas moeilijk uitvoerbaar zijn en waarvoor WensAmbulance Brabant uitkomst kan bieden. Enkele voorbeelden zijn: nog een keer het ouderlijkhuis zien, nog een keer die club bezoeken waar ze altijd zo graag kwamen of een dagje met de familie naar het strand. Dit lijken wensen die heel eenvoudig te vervullen zijn, maar voor mensen die niet lang meer te leven hebben is dat echt niet vanzelfsprekend, omdat ze aan bed gekluisterd zijn en zittend vervoer niet meer mogelijk is.”

Wie mag een wens aanvragen?
“Ken je een ernstige zieke met een wens of heb je zelf nog een laatste wens, blijf er dan niet mee zitten. Nog teveel mensen overlijden zonder dat ze alles goed konden afsluiten. Ieder mens heeft een laatste wens. De vrijwilligers van WensAmbulance Brabant kijken graag met je mee op welke manier de wens vervuld kan worden. Ook buitenlandse reizen doen we, denk aan een paar dagen naar Parijs of Lourdes.”

Hoe zijn de ambulances bemand en ingericht?
“De chauffeur/begeleider is verantwoordelijk voor de auto, de brancard, de route en de locatie. Er gaat altijd een BIG geregistreerde verpleegkundige mee, die tijdens de rit de wensvrager begeleidt. Deze verpleegkundigen zijn vaak mensen die nog werkzaam zijn in een ziekenhuis of thuiszorg, er zitten zelfs huisartsen bij. Dit is nodig omdat we met hele zieke mensen op pad zijn. De inrichting is afwijkend van de gewone ambulance. In de zijwanden van onze ambulances zitten geblindeerde ramen, waardoor je wel naar buiten kunt kijken naar niet naar binnen, ook niet ‘s nachts als binnen het licht aan is. De brancard ligt op een verhoogd onderstel met een luchtvering zodat de mensen comfortabel kunnen reizen. De brancard is ook verstelbaar in verschillende zit-lig houdingen. Met de WensAmbulance Brabant halen we mensen op, om ze vervolgens een mooie dag te bezorgen. Vaak rijden dan één of twee familieleden mee. Zoals nog een keer de zee zien, naar de bruiloft van zoon of dochter of afscheid nemen van zijn of haar lievelingspaard.”

Hoe kan een wens worden aangevraagd?
“Op de website van WensAmbulance Brabant klik je op een hartje en vul je de vragenlijst in. Na het invullen van je naam en overige vragen, komt je aanvraag terecht bij een wens coördinator. Zij zijn professioneel kundig en beoordelen samen of het nog mogelijk is hoe de wens nog vervult kan worden. Hierna wordt contact opgenomen met de aanvrager over de wens en wanneer het mogelijk gaat plaats vinden. De wenscoördinator stuurt een bericht naar alle 150 vrijwilligers met de vraag wie op dat tijdstip inzetbaar is. Het is zelfs mogelijk om een wens binnen 24 uur te realiseren. In ons 11-jarig bestaan hebben we alle wensen kunnen realiseren.”

Wat zijn de kosten voor de aanvragers?
“Degene die de wens aanvraagt, kan gratis van het vervoer in een ambulance en een chauffeur en verpleegkundige gebruik maken. Hieraan zijn geen kosten verbonden. WensAmbulance Brabant wordt bemand door professionele vrijwilligers en uitgerust met comfortabele brancards. We brengen terminale zieken nog een keer naar hun favoriete plaats. Als we bijvoorbeeld naar een pretpark of museum gaan, mogen we meestal gratis naar binnen.”
Wie draait dan op voor de kosten?
“De Stichting WensAmbulance Brabant krijgt geen geld van de overheid, de provincie en ook niet van de gemeente. Om geld bij elkaar te sprokkelen worden er onder meer sportwedstrijden en emballage acties gehouden. De opbrengst komt te goede aan de stichting. Gemiddeld zijn de kosten voor een wensrit 350 euro. We zijn volledig afhankelijk van giften, donaties, legaten en sponsoring. Stichting WensAmbulance Brabant is een Erkend Goed Doel en ANBI geregistreerd. Bij alle notarissen in Brabant hebben we folders mogen plaatsen over nalaten aan een goed doel.”

Ook in Volkel zetten jullie een actie op.
“Op 31 december hebben we een grote actie in Volkel op het Schakelplein. Een aantal vrijwilligers uit Volkel gaat gaan oliebollen bakken en verkopen. De opbrengst komt geheel ten goede van onze stichting. Dus kom langs op 31 december in Volkel om lekkere oliebollen te kopen tussen 09.00 tot 16.00 uur.”

Cv Albert
Albert is 68 jaar en 36 jaar getrouwd met zijn vrouw Karen. Ze wonen in Uden en hebben drie kinderen: twee dochters, een zoon, en één kleinkind. Beide dochters zijn nu in verwachting zodat ze binnenkort drie kleinkinderen hebben. Karen werkt bij Albert Heijn in Uden, zij staat volledig achter Alberts inzet voor WensAmbulanceBrabant.

Kijk voor meer informatie over de wensambulance op www.wensambulancebrabant.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant