Afbeelding

Foto van vroeger: busvervoer vanaf de markt

Historie 2.284 keer gelezen

Onlangs is deel 6 uit de serie ‘Grepen uit de geschiedenis van de gemeente Uden’ verschenen. In deze boekjes beschrijft Adriaan Sanders in samenwerking met de Stichting Het Uden-archief van Bressers steeds 25 willekeurige onderwerpen. In deel 6 is een van de onderwerpen ‘1927 Openbaar vervoer per bus’.

Tientallen jaren eerder al had Uden een treinverbinding van Boxtel naar het Duitse Gogh en maakte het deel uit van de tramverbinding Den Bosch - Veghel - Uden - Oss. Deze twee vormen van openbaar vervoer zijn al lang verleden tijd voor wat Uden betreft. In 1927 werd op het toen nog onverharde marktveld een noodgarage gebouwd door de Algemene Transport Onderneming (ATO) en werd Uden onderdeel van de lijn Nijmegen - Grave - Uden - Eindhoven. In 1928 werd een nieuwe busgarage geopend op de plek waar nu Albert Heijn gevestigd is. Toen na de Tweede Wereldoorlog het marktveld verhard werd bleef dit plein het centrale hart voor de busverbindingen. Niet verwonderlijk als men weet dat er nog geen rondwegen bestonden en al het verkeer door het dorp moest rijden.

Later kenden we de busmaatschappijen BBA, Vitesse, Zuid-Ooster en Hermes. Eind jaren tachtig is de busgarage gesloopt en in 1998 verhuisde het busstation naar de huidige locatie bij het Bevrijdingspark.

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl

Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant