Afbeelding

Waarom je geen gratis VPN moet gebruiken

Algemeen 586 keer gelezen

Op het internet vind je heel wat aanbieders van gratis VPN’s. Dat klinkt mooi, maar is het wel een goed idee om een gratis VPN te gebruiken? Welke gevaren komen erbij kijken? En wat is het alternatief om toch kennis te kunnen maken met VPN’s?

De gratis VPN kan van oplichters zijn

Een gratis VPN klinkt fantastisch. Dat weten oplichters ook. Daarom zetten ze een gratis dienst om, om nietsvermoedende internetters in de val te laten lopen. Je maakt gebruik van de gratis dienst, terwijl je computer wordt geïnfecteerd met schadelijke software. Met nog meer ongeluk wordt er om persoonlijke gegevens van je gevraagd, en worden die gebruikt voor identiteitsfraude.

Je weet met een gratis VPN nooit wie de aanbieder echt is en wat diens intenties zijn. Zo kun je gemakkelijk opgelicht worden en in de fuik van criminelen lopen. Oppassen, is het advies, dus.

Gratis VPN’s zijn traag

Wanneer je al eens een gratis VPN hebt gebruikt, heb je het vast gemerkt: de verbinding is vaak erg traag. Dat komt doordat je je verbinding met veel verschillende andere gebruikers moet delen. Zij kunnen de verbinding voor allerlei doeleinden gebruiken. Wanneer iemand probeert te streamen met een gratis VPN, gaat dat ten koste van jouw verbinding.

Daarnaast worden gratis VPN’s vaak expres in de snelheid beperkt. De bedoeling is dat je dan uitwijkt naar de betaalde variant van de aanbieder. Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit vaak wat schimmige aanbieders zijn. Daar kun je dus beter van wegblijven.

Gratis VPN’s kunnen je gegevens verkopen

Waarom zouden aanbieders een dienst gratis maken? Iedereen wil toch geld verdienen? Als je dat in je achterhoofd houdt, snap je waarom je een gratis VPN beter links kunt laten liggen. Je bent namelijk zelf het product: je gegevens worden verzameld en verkocht. Niet alleen de persoonsgegevens waarmee je registreert, maar ook loggegevens. Gratis VPN’s houden bij wat je op het internet doet en verkoopt die data aan bijvoorbeeld marketingbedrijven. Zo verdienen ze geld om de servers in de lucht te houden, maar ze worden er zelf ook beter van. Niet erg netjes. En bovendien druist het in tegen de reden waarom veel mensen een VPN gebruiken: voor de anonimiteit en de veiligheid.

De kwaliteit van een gratis VPN is slecht

De kwaliteit van een gratis VPN kan soms dramatisch slecht zijn. De verbinding is traag, niet stabiel, biedt totaal geen bescherming of kan geen regionale blokkades opheffen. Vaak is dat omdat er simpelweg te weinig capaciteit is, maar soms is het met opzet gedaan, zodat je alsnog wilt betalen voor een VPN.

Daar komt nog bij dat sommige gratis VPN’s een grote hoeveelheid aan advertenties tonen. Daar wordt het internetten niet leuker en niet handiger van. Bij een betaalde aanbieder heb je dit uiteraard niet.

Alternatief: proefabonnement

Wil je toch gratis een VPN kunnen gebruiken? Neem dan een proefabonnement. Veel betaalde aanbieders bieden een proefabonnement aan, zodat je kunt testen of de aanbieder bij je past. Ervaar hoe snel een betaalde VPN is, ontdek de mogelijkheden om regionale blokkades op te heffen en test of je de VPN ook voor het kijken van films en series op Netflix kunt gebruiken.

Bevalt de VPN? Overweeg dan te investeren in een betaalde VPN. Voor een paar euro per maand internet je een stuk veiliger, vrijer en anoniemer. Dat is de moeite zeker waard.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant