Het geduld van de motorcrossers raakt langzaam maar zeker op. (foto: Ad van de Graaf)
Het geduld van de motorcrossers raakt langzaam maar zeker op. (foto: Ad van de Graaf)

Gesloten crosscircuit Volkel zorgt voor frustratie, gemeente Uden beraadt zich nog over hoger beroep

Algemeen 3.425 keer gelezen

UDEN/VOLKEL | Daar staan ze weer aan een gesloten poort van hun favoriete crosscircuit dat voorlopig gesloten zal blijven. De vooral nog jonge motorcrossers van de Udense motorcrossvereniging MAC Bedaf zijn verbolgen maar vooral gedesillusioneerd. Al jaren voeren ze een verbeten strijd uit om hun hobby te mogen uitoefenen op een terrein dat pal naast de startbaan van vliegbasis Volkel ligt.

Een probleem dat al enkele jaren speelt. Twee inwoners van het naburig gelegen Odiliapeel spanden een rechtszaak aan om het crosscircuit te sluiten. De gemeente Uden ging in beroep maar de rechtbank in Den Bosch vernietigde de vergunning en gaf de twee bezwaarmakers hun gelijk. En zo staan de ruim honderd leden van de vereniging al enkele jaren voor een dichte poort. “We hebben op advies van de gemeente Uden en de Provincie Brabant zelf een stuk grond gekocht dat aansluit op het grondgebied van de vliegbasis. Het is dus al die jaren eigendom van de Stichting Circuit Scheiweg, zoals het bestuur van de motocrossvereniging MAC Bedaf het heeft genoemd”, aldus Jos Derks, woordvoerder namens de club. “Sinds 1983 zijn we elke keer opnieuw begonnen op een ander circuit. Totdat deze baan kwam, pal naast de vliegbasis. Ideaal dus en dat kon geen problemen geven. Dit ging in goed overleg met de provincie, die ons een ontheffing verleende om daar een crossterrein te verwezenlijken.” Omdat het een goede plek was om te crossen, werd er een uitzondering voor de crossers gemaakt. “Tenminste dat dachten wij, maar ook de gemeente Uden die ons nog steeds steunt”, gaat Jos verder. “Geluid bij geluid was toen de visie van de provincie. Maar daar dachten twee mensen hier in de omgeving anders over. Zij begonnen samen bezwaar tegen ons terrein te maken. We hebben echt goed geluisterd en ze kunnen gewoon niets horen. Maar ze blijven gewoon stug doorgaan. Dat is voor sommige van onze leden nog het meest frustrerende.”

Maïscross
In 2018 moesten ze op last van de gemeenteraad toch het circuit definitief sluiten. Wel mocht er in 2019 nog een Maïscross door hen georganiseerd worden, die ook op 21 november weer op de planning staat. De gemeente verleende gisteren een vergunning voor de Maïscross van de motorclub. Het College van burgemeester en wethouders van gemeente Uden beraadt zich ook nog over de mogelijkheid van hoger beroep in verband met de sluiting van het circuit, en besluit hierover uiterlijk 23 november. Wethouder Franko van Lankvelt legt uit: “De omgevingsvergunning voor MAC Bedaf is een uiterst complexe zaak, waarbij het gaat om een verschil van interpretatie. Wij hebben destijds op basis van onze interpretatie vergunning verleend voor gebruik van het motorcrossterrein aan de Scheiweg. Maar nu oordeelt de rechtbank op basis van háár interpretatie dat de procedure die we daarbij hebben gevolgd, niet de juiste was. We hebben na de uitspraak van de rechtbank onafhankelijk juridisch advies ingewonnen over de wenselijkheid van hoger beroep. We besluiten uiterlijk volgende week dinsdag of we inderdaad in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de rechtbank.” De wethouder betreurt de gang van zaken. “Het is altijd jammer als een verschil van mening uitloopt op dit soort complexe juridische procedures. Die duren namelijk doorgaans erg lang en al die tijd verkeren alle belanghebbenden lang in onzekerheid. Niet leuk, maar we willen ons goed laten adviseren en weloverwogen een besluit nemen.” Hoewel het tegenstrijdig klinkt, mag de Maïscross aankomende zondag dus wél doorgaan. Maiscross. “De Maiscross voldoet aan alle regels die daarvoor gelden, dus is die vergunning toegekend. Het is verder aan MAC Bedaf of ze de Maiscross wil laten doorgaan, ongeacht de inmiddels aangescherpte coronamaatregelen.”

Geduld raakt op
Een kleine meevaller dus, maar Jos Derks is er niet gerust op. “Als je bedenkt dat deze discussie in totaal om 8 uur crossen gaat in de week, en dan nog niet elke week... Het gaat om plezier van honderd leden die nu met lege handen staan.” Het wordt volgens hem steeds moeilijker om in Nederland je hobby te mogen uitoefenen. “Langzaam maar zeker raakt ons geduld op en daar ben ik nog het meest bang voor. We leven in een land waar we elkaar niets meer gunnen als het om andermans plezier gaat. Het is voor onze leden een klein menselijk drama, wat niet alleen maar bij ons speelt maar bij meerdere cross clubs in ons land. Je kunt als motorcrosser bijna nergens meer terecht en dat vind ik nog het allerergste. Ondanks dat bij sommige leden het geduld bijna opraakt, blijven we als vereniging hopen op een oplossing waarin iedereen in zich kan vinden. Het is afwachten of de gemeente nog in beroep gaat of de procedure opnieuw opstart.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant