Accu opladen met acculader? Let op deze zaken!

  •   keer gelezen

Heb je een voertuig dat niet wil starten omdat de accu leeg is? Dan is het handig als je een passende acculader hebt om de accu mee op te laden, zodat je je auto, motor of scooter alsnog kunt starten. Maar er zijn wel een aantal zaken die je moet weten en in het achterhoofd moet houden wanneer je een acculader gebruikt. We zetten er een aantal op een rijtje. Interesse in een acculader? Kijk op Acculadercenter!

Voltages moeten overeen komen

Er bestaan verschillende soorten acculaders, en het is van belang dat je de juiste gebruikt voor de accu die je wilt opladen. Het voltage van de accu moet overeenkomen met het voltage waarop de acculader werkt. Heb je dus bijvoorbeeld een 12 volt accu, dan heb je ook een 12 volt acculader nodig.

Nooit een bevroren accu opladen

Tijdens de koude dagen van het jaar kun je te maken krijgen met een bevroren accu. Zeker wanneer de accu al (bijna) leeg is, want lege accu’s bevriezen al bij een aanzienlijk lagere temperatuur dan volle accu’s. Probeer echter nooit een bevroren accu op te laden, want bevriezing kan een accu beschadigingen. Laden is dan gevaarlijk en kan voor meer schade zorgen. Laat de accu ontdooien en controleer eerst op schade voordat je de accu gaat opladen met een acculader.

Accupolen niet aanraken

Raak bij het bevestigen van de acculader aan de accu nooit de accupolen met je blote handen aan. Het kan namelijk zo zijn dat er oxidatie is ontstaan op de accupalen in de vorm van poeder. Dit poeder kan voor nare brandplekken op je huid zorgen.

Binnenruimte goed ventileren tijdens het opladen

Als je een accu binnen oplaadt, zorg dan dat de ruimte waarin je dit doet goed geventileerd is. Er kunnen namelijk gassen ontsnappen bij het opladen van de accu, en als deze zich ophopen in de ruimte ontstaat er ontploffingsgevaar. Je mag dus ook nooit open vuur gebruiken in de ruimte waar je je accu oplaadt.

Gas uit de accu laten ontsnappen

We spraken over gassen. Controleer voordat je begint met het opladen van je accu of er op de accu kapjes zitten die je kunt losdraaien of verwijderen. Deze kunnen ook verstopt zitten onder een strip. Open deze kapjes zodat gas dat tijdens het laden wordt opgebouwd kan ontsnappen. En zorg er natuurlijk dus voor dat een eventuele binnenruimte goed geventileerd is.

Voorkom overladen van de accu

In het bijzonder bij oudere modellen accu’s is het van belang dat je de accu niet overlaadt, want dit gaat ten koste van de levensduur van de accu. Ontkoppel de acculader op tijd. In principe hoef je hem ook niet helemaal vol te laden. Als er voldoende stroom in de accu zit om het voertuig te kunnen starten, dan kun je gewoon gaan rijden en kan de accu tijdens het rijden verder opgeladen worden.

Eerst de stekker uit het stopcontact

Is je accu voldoende opgeladen om de acculader weet te verwijderen? Doe dit dan in de juiste volgorden. Haal eerst de stekker van de acculader uit het stopcontact. Vervolgens haal je eerst de klem aan de negatieve (zwarte) zijde van de accu, en daarna pas de rode klem aan de positieve zijde.

Als je met bovenstaande zaken rekening houdt, kun je veilig gebruik maken van een acculader. Zo’n apparaatje kan ontzettend handig zijn, dus het kan helemaal geen kwaad om er een in huis te halen.

Meer berichten