Afbeelding

Foto van vroeger: atelier Jansen de Wit, oftewel ‘De Sok’

Historie 1.245 keer gelezen

UDEN | Onlangs is deel 6 uit de serie Grepen uit de geschiedenis van de gemeente Uden verschenen. In deze boekjes beschrijft Adriaan Sanders in samenwerking met de Stichting Het Uden-archief van Bressers steeds 25 willekeurige onderwerpen. In deel 6 is een van de onderwerpen: 1947 Meisjes naar de fabriek.

Burgemeester Van Kemenade en pastoor De Louw waren de personen die na de Tweede Wereldoorlog inzagen dat er meer werkgelegenheid moest komen voor de meisjes uit de meestal grote boerengezinnen en de lagere sociale arbeidersklassen. En zij maakten werk van hun visie. De Iduna corsetten-industrie van de Amsterdammer Leon Trompetter was de eerste grotere werkgever voor meisjes die in 1947 begon in het parochiehuis, Kerkstraat 7. In 1951 verhuisde het bedrijf al naar nieuwbouw aan de Volkelseweg. Deze foto is gemaakt op 15 september 1948 bij de opening van confectie-atelier Jansen de Wit uit Schijndel. Dit was een volgende grote stap voor de arbeidsgelegenheid voor meisjes in Uden. Niet minder dan 140 meisjes vonden uiteindelijk werk in dit atelier dat in de volksmond bekend stond als ‘de sok’. De kousen- en sokkenfabriek van Jansen de Wit vond onderdak in de voormalige timmerfabriek van Johan Frankefort, midden in de Marktstraat waar nu warenhuis Blokker gevestigd is.

W.eet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl. Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant