Foto: Linda van der Zee

300 scholieren planten bomen tijdens Boomfeestdag

  •   keer gelezen

UDEN | 20 hectaren landbouwgrond in de Maashorst worden de komende dagen omgevormd naar natuur. De jaarlijkse Boomfeestdag haakt daar op aan: bijna 300 schoolkinderen van zeven Udense basisscholen kwamen vanochtend, om beurten, bomen planten aan de Heideweg in Slabroek. Daarmee start een meerdaags plantproject.

De boomfeestdag met het thema ‘Bomen maken gezond’ is dit jaar gekoppeld aan de omvorming van 20 hectaren landbouwgrond naar natuur in de Maashorst. Dat zijn ongeveer 40 voetbalvelden in het hart van de Maashorst en een stukje aan de rand. In 2019 werden deze landbouwpercelen gekocht om toe te voegen aan de natuur. Daarmee is in dat gebied niet alleen het gebruik van bestrijdingsmiddelen en mest gestopt, maar ook het oppompen van grondwater om het landbouwgewas water te geven bij droogte. De verdroging wordt dus minder en ook dat helpt de natuur.

30.000 bomen en struiken
Ongeveer drie kwart van de nieuwe natuur blijft open gebied en een kwart wordt aangeplant met bomen en struiken. Het gaat in totaal om 30.000 bomen en struiken. De bomen die er worden geplant zijn bijvoorbeeld winterlinde, wilde kers en wilde peer. Dit zijn boomsoorten die bijdragen aan een gezonde bodem. Daarnaast slaan ze CO2 op en beperken ze de verdamping van water als het warm weer is. Voorbeelden van aan te planten struiken zijn egelantier, hazelaar en rode kornoelje.

Boomplantdag
Vanochtend gingen ieder uur telkens twee groepen scholieren onder leiding van enkele vrijwilligers bomen planten in het gebied aan de Heideweg in Slabroek. De Udense scholen doen al ruim 50 jaar mee met de jaarlijkse boomplantdagen, maar het is voor het eerst dat alle deelnemende scholen op dezelfde locatie bomen aanplanten.

Meer berichten