Afbeelding
INGEZONDEN

‘Sesterlaan gebied Uden-Zuid’

Ingezonden 1.284 keer gelezen

UDEN | De redactie ontving onderstaande ingezonden brief. Plaatsing betekent niet dat de redactie het eens is met de inhoud.

“Als één van de eerste bewoners van Uden- Zuid kan ik me de toezeggingen nog goed herinneren, die de gemeente Uden eind jaren 90 deed om een representatieve entree van dit gebied te ontwikkelen. Daar is niets van terecht gekomen. Bij het destijds opleveren van de eerste woningen is omstandig verhaald over de aanleg van plantsoenen, fontein, fietspaden etc. om van de entree van de wijk Uden -Zuid iets prestigieus te maken. Wethouders en burgemeesters kwamen van heinde en verre om Uden-Zuid te bekijken en kennis te nemen van de ambitieuze plannen van de gemeente. Helaas. De entree, het Sesterveldje, heeft er jarenlang verwaarloosd bijgelegen. Kapotgereden asfalt en moeders die bij gebrek aan trottoirs met hun kinderwagens over de rijbaan richting centrum moesten lopen. Uiteindelijk leek de gemeente, na de zaak jarenlang op haar beloop te hebben gelaten, iets van haar beloften na te komen, door de aanleg van wat kinderspeeldingen en een trapveldje. En, verrassend genoeg, een supermarkt. Gebleken is dat de toenmalige Wijkraad Uden-Zuid die de belangen van de bewoners behartigt destijds niet bij de betreffende ontwikkelingsplannen betrokken was. De haastig opgerichte “bewoners klankbordgroep” lijkt een panacee voor de Wijkraad die inmiddels al lange tijd buitenspel staat. Mogen “meedenken” terwijl de besluiten allang genomen zijn. Als epiloog in dit drama is nu besloten het parkje te bebouwen. Inmiddels minder woningen dan gepland, zegt de gemeente maar dat is een gevolg van het feit dat de supermarkt oorspronkelijk elders zou worden gesitueerd. Realiteit is dat in het Udense en aangrenzend, zeker voor de bouw van een paar traditionele aaneengesloten standaardwoningen, meer dan voldoende alternatieve locaties voor handen zijn. De door de gemeente gecre-eerde papieren facade om haar besluitvorming te rechtvaardigen doet daar niets aan af.         

De pijnpunten
* Op de locatie Sesterlaan en Velmolen is sprake van een enorme toename van de verkeersintensiteit, mede door de ontsluiting van Velmolen en Hoenderbos. Ook de situatie rond het transitoverkeer op de N264 van en naar de A50 is verontrustend en de geplande reconstructie van de kruisingen op het traject N264 zal dit nog aanzienlijk verergeren. 

 * Het vestigen van bebouwing op “het veld” leidt voor kinderen en ouderen tot de noodzaak de drukke, aanvoerende wegen naar de rotondes over te moeten steken. Tevens is er de spits van fietsende moeders met schoolgaande kinderen die op de rotondes en de rotonde waarop de P-plaats van de supermarkt en de nieuwe parkeerplaatsen orienteren, met het autoverkeer in de clinch komen. Een onacceptabel groot verkeersveiligheids risico.

 * Er is inmiddels veel aandacht voor de nadelige gezondheidseffecten door emissie van (ultra) fijnstof, roet, asbest en Nox en de geluidsoverlast. De situatie op de wegvakken van de N264 die bewoond gebied doorkruisen was al alarmerend en er is een toenemende bezorgdheid, o.a. als gevolg van de huidige onrust over emissies bij Tata Steel en recente alarmerende rapporten van de Gezondheidsraad en de WHO, die nieuwe inzichten verschaffen omtrent de schadelijkheid van met name ultrafijnstof (UFP). Met als risicogroepen: pasgeborenen, kinderen, COPD, 65+ hart,vaat en diabetes patienten.(American Lung Association, A.L.A. Review, April 2019) 

* Voorts gaat de oorspronkelijk geplande verzamelplek voor buurtbewoners, (oppas) ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen verloren. 

Conclusie
De behoefte aan woningbouw in het Udense is begrijpelijk maar dat zal gezien de voorliggende feiten en omstandigheden op een andere locatie in Uden moeten gebeuren. Vele omwonenden realiseren zich nu dat ze onevenredig zwaar belast zullen gaan worden en dat dit ten koste gaat van de leefomstandigheden van deze bewoners. De gemeente Uden heeft onvoldoende geinvesteerd in een diepgaande situatieanalyse, alvorens een juiste afweging te maken die rekening houdt met de belangen van alle betrokkenen. (verkeers-technisch, financieel-economisch; demografisch; gezondheidskundig, planologisch) Nu dit parkje decennia lang onaangeroerd is blijven liggen, is het een betere keus alles nu te laten zoals het is. Dat komt nog een beetje in de buurt van de oorspronkelijke belofte aan de bewoners van Uden-Zuid van destijds. Een groen rustgebied met wat bomen, zitjes en struikgewas. Beter laat dan nooit...”

R Vermeer, Uden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant