De familie School tijdens een van hun avonturen.
De familie School tijdens een van hun avonturen.

Udenaren zetten zich in voor Spieren voor Spieren

Human Interest 797 keer gelezen

UDEN | Het beklimmen van de Alpe d’HuZes in 2011 bleek voor Tiny Tiebosch het begin van vele sportieve uitdagingen om geld op te halen voor goede doelen. In de zomer van 2022 stapt hij voor de zoveelste keer op de fiets, samen met familie, voor Stichting Spieren voor Spieren. Deze maand is Tiny samen met zijn vrouw Diny en andere familieleden te vinden op de Galerij in het Udense centrum, waar zij in samenwerking met verschillende zaken zoveel mogelijk geld hopen in te zamelen voor deze stichting. Te beginnen komend weekend, op vrijdag 17, zaterdag 18 en zonder 19 december.

Hij fietste ‘m al twee keer eerder: de Ronde van Frankrijk in Brabant, een 85 kilometer lange fietstocht door Brabant in één dag. Een van die keren pakte de Udenaar er zelfs de Ronde van Spanje in Brabant bij, waarmee hij uiteindelijk met 125 kilometer in de benen weer huiswaarts keerde. “In 2010 ontstond bij mij het idee om me in te zetten voor goede doelen”, vertelt Tiny. “Samen met collega’s beklom ik in 2011 de Alpe D’HuZes, waarmee we meer dan 20.000 euro ophaalden. Inmiddels doe ik ongeveer iedere 2 jaar iets voor een ander goed doel.” Veel van deze doelen hebben te maken met spierziekten. “We hebben in onze familie een paar keer te maken gehad met spierziekten, zoals ALS en de relatief onbekende ziekte van Pompe. In 2016 beklommen we met een man of tien uit onze familie de Mont Ventoux, waarmee we geld inzamelden voor onderzoek naar ALS.” Makkelijk maakt de familie het zichzelf dus zeker niet. “In 2018 trotseerden we met een groep op eigen initiatief de Stelvio, een bergpas in het noorden van Italië. Een nog grotere uitdaging. Dat is ook wat ik leuk vind. Je moet er natuurlijk wel iets tegenover stellen.”

Ronde van Frankrijk
In 2019 beklom Tiny nogmaals de Alpe D’HuZes, en waar hij dat 8 jaar eerder fietsend deed, ging hij nu te voet naar de top. Hij deed dit samen met zijn baas, een jaar voordat hij met pensioen ging. Toen hij in de krant een artikel las over de Ronde van Frankrijk in Brabant (voor Stichting Spieren voor Spieren), aarzelde hij niet en gaf zich meteen op. De ronde fietste hij zowel alleen als samen met zijn zwager Quirinus. Die is er volgend jaar ook weer bij. “Ja, het is even een dag afzien, maar je weet waarvoor en voor wie je het doet”, vindt Quirinus. “Zoals het motto van Alpe d’Huzes luidt: ‘Opgeven is geen optie’. En we doen het samen, dus we kunnen elkaar blijven motiveren.”

Kerstmarkt
Stichting Spieren voor Spieren zet zich speciaal in voor kinderen met een spierziekte. “Voor hen gaan we deze maand in het centrum onder meer samengestelde pakketjes verkopen, met likeur en jam, zelfgemaakt door mijn vrouw. 112fashion Uden, Jouw Kado&Zo, Lunchroom Mickers en SNS Uden dragen ook hun steentje bij, met onder andere gesponsorde spullen, de verkoop van lekkernijen zoals oliebollen en snert en een rad van fortuin. Elke cent gaat naar het goede doel!” Je kunt iets kopen van 17 tot en met 19 december tussen 12.00 en 16.00 uur, op 20 december van 10.00 tot 16.00 uur, op 24 december van 12.00 tot 16.00 uur, op 27 december tussen 10.00 en 16.00 uur en op 29, 30 en 31 december van 11.00 tot 16.00 uur.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant