Afbeelding

Foto van vroeger: St. Petruskerk

Historie 1.013 keer gelezen

De Újese Kwis gaat dit jaar niet door, maar als er een vraag in zou hebben staan over de inwijding van de St. Petruskerk dan zouden veruit de meeste teams het jaar 1890 moeiteloos hebben ingevuld. De geschiedenis rondom het hoofdaltaar, de muurschilderingen en de ramen is veel minder bekend, maar zeker niet minder interessant. Op deze foto zien we dat het hoofdaltaar nog niet om de huidige plaats staat, maar verder naar achter in het priesterkoor. Onder pastoor De Louw werd het altaar in 1947 aangepast en 10 meter naar voren geplaatst.

In 1919 begon de uit Amsterdam afkomstige kerkschilder Jan Oosterman met de beschildering van de koepel en het priesterkoor. Daarna volgde het middenschip. Uiteraard zaten er allerlei Bijbelse onderwerpen in deze muurschilderingen. Enkele jaren later ontwierp Jan Oosterman de gebrandschilderde in de ramen in de St. Jozef- en Mariakapel, die konden worden gerealiseerd door enkele financiële giften van parochianen. In het begin van de zestiger jaren veranderde er veel in de katholieke kerk. Dit had grote gevolgen voor de Udense kerk, waarbij de muurschilderingen grotendeels overschilderd werden. Positief is dat er in die tijd, mede bij het 40-jarig priesterjubileum van pastoor Th. de Louw in 1962, een aantal nieuwe glas-in-loodramen van de hand van Theo Mols zijn aangebracht in het middenschip van de Petruskerk.

Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl 

Heb jij ook een leuke herinnering aan een bepaalde foto? Stuur je foto en verhaal in naar de redactie en wie weet wordt het geplaatst in deze rubriek!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant