De Wijstgronden aan de Udense Karperdijk met het creatieve team dat een bijdrage leverde aan de Mijmerrout. V.l.n.r: Maarten van den Elzen, Maria van der Laar en de twee dames van Wild van Maashorstwol.
De Wijstgronden aan de Udense Karperdijk met het creatieve team dat een bijdrage leverde aan de Mijmerrout. V.l.n.r: Maarten van den Elzen, Maria van der Laar en de twee dames van Wild van Maashorstwol. Foto: René Jetten

Nieuwe Mijmerroutes over oude paden: ‘Wandelaars worden tot mijmeren aangezet’

Algemeen 1.496 keer gelezen

UDEN | In iedere kern van de nieuwe gemeente Maashorst kun je vanaf volgend jaar een ‘Mijmerroute’ lopen. Deze rondwandelingen van zo’n 10 kilometer zijn een idee van Platform Toerisme Landerd Uden, binnenkort Platform Toerisme Maashorst. De wandelingen gaan langs bijzondere plekken met een religieus verleden.

Het initiatief haakt aan op de lange afstandsroute ‘Het Kloosterpad’, dat dit jaar door de Provincie Noord Brabant werd geïntroduceerd. Het klooster in Velp en het Udense Museum Krona maken deel uit van deze route. Bij het lopen van de ‘Mijmerroutes’ krijgt elke wandelaar een ‘buidel’ mee voor onderweg. Hierin zit naast het routeboekje, een kunstwerkje ‘Oertje’, een ‘haiku’ en wat speciale wandel-wol. De Mijmerroutes kwamen tot stand dankzij bijdragen van het Streekfonds, Erfgoed Uden en het Stimuleringsfonds van Stichting Maashorst in Uitvoering. Volgens Marij van der Leest, coördinator van het Toeristisch Platform ontwikkelen hun vrijwilligers elk jaar een aantal nieuwe wandel- en of fietsroutes met een thema. “Voor komend jaar zijn het dus deze routes waarbij de wandelaar niet alleen geniet van de mooie omgeving, maar ook wordt geïnspireerd en tot mijmeren aangezet. De wandelingen gaan langs bijzondere plekken met een religieus verleden. Het zijn totaal zes routes, in iedere kern van de nieuwe gemeente Maashorst start er één. De routes zijn voor 12,50 euro vanaf begin april verkrijgbaar bij diverse toeristische informatiepunten. Een combinatie met één van de vele mogelijkheden voor overnachten is absoluut een aanrader”, aldus Marij.

Het Oertje 
Het kunstwerkje is het ‘Oertje’, een creatie van beeldend kunstenaar Maria van der Laar. Het is een vormpje van klei afkomstig uit een in 2018 gegraven sleuf in de Maashorst, geglazuurd met het ijzeroer uit het Annabosje in Uden. De Oertjes zijn allemaal verschillend. Het proces van het maken van de Oertjes is te bekijken middels een QR-code in het routeboekje. Je ziet daarop hoe de kunstenares het ijzeroer wint uit het water uit de beek en hiermee uiteindelijk de oervormpjes gaat glazuren. In het beekje in Uden waar het water gewonnen wordt zie je heel duidelijk het rode ijzerrijke water. Op deze locatie zijn het Wijstverschijnsel en de Peelrandbreuk goed zichtbaar.

Wandel Wol
De Wandel Wol is afkomstig van Anita en Stella, de dames van ‘Wild van Maashorstwol’, een enthousiaste groep van vrijwilligers die graag laten zien en voelen wat je allemaal met schapenwol kan doen. Ze vertellen ook waarom het zo belangrijk is om met de wol van de schapen uit de Maashorst te werken. Wandel Wol bestaat uit 100 procent puur schapenwol; zonder toevoegingen, het is alleen licht gereinigd. Het is zacht, bevat lanoline (wolvet) en geeft een aangenaam gevoel bij het lopen. De wol absorbeert en ventileert en zorgt voor warme voeten in de winter en verkoelt in de zomer. De antidruk-wol verzacht ontstane blaren en voorkomt blaarvorming. 

Maarten van den Elzen
Haiku is een vorm van Japanse dichtkunst, geschreven in drie regels. De inspirerende haiku’s voor de Mijmerroutes zijn geschreven door Maarten van den Elzen, voormalig stadsdichter van Uden en auteur van veel gedichten die in bundels en in de openbare ruimte zijn verschenen. De haiku’s voor dateren al weer uit 2009 voor het theaterproject ‘Herfstspoor’. Door componist Christiaan de Jong zijn de haiku’s inmiddels op muziek gezet en te beluisteren via een QR-code in het routeboekje.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant