Het laatste bezoek aan een jubilerend paar. (foto: Henk Lunenburg)
Het laatste bezoek aan een jubilerend paar. (foto: Henk Lunenburg)

‘In 33 jaar heb ik ruim 1000 bruidsparen bezocht’

Human Interest 604 keer gelezen

UDEN | Burgemeester Hellegers bezocht deze week het 60-jarig bruidspaar Wim en Riek van den Elsen - van Delst in Volkel (lees pagina 16) om hen te feliciteren met hun diamanten huwelijk. Dit was het laatste bruidspaar dat hij in de functie van burgemeester bezocht. We blikken samen terug op de vele jubilea die hij meemaakte.

door Henk Lunenburg

“In mijn 33-jarige loopbaan als burgemeester, eerst in Dussen en Werkendam en daarna in de gemeente Uden, bezocht ik ruim 1000 bruidsparen die 60, 65 of 70 jaar getrouwd waren”, vertelt Hellegers. “Dit, plus alle inwoners die 100 jaar of ouder werden. In Uden waren dat gemiddeld zo’n 70 per jaar.” Een flink deel hiervan vond het fijn wanneer de burgemeester zijn felicitaties persoonlijk kwam brengen. Het meest opvallende bruidspaar dat hij in Uden meerdere malen bezocht was de heer en mevrouw Tesser. “Bij hun 65e en 70 jarig huwelijk bracht ik hen een bezoek, en vanaf toen mevrouw 100 jaar werd. Het was de enige keer dat ik meemaakte dat een 100-jarige een partner had. Mijnheer overleed kort na de 70e huwelijksdag en mevrouw is uiteindelijk 104 geworden, wat inhoudt dat ik zeven keer op bezoek geweest ben.” De verhalen die verteld werden waren heel divers. “De eerste 100-jarige die k bezocht was zelfs als soldaat gemobiliseerd in de Eerste en Tweede Wereldoorlog.” Een paar keer kwam hij bij een echtpaar dat uit het voormalige Indië kwam en dat in een Jappenkamp had gezeten. “Recent ontmoette ik een bruidspaar dat slachtoffer geworden was van het bombardement op Rotterdam. Heel veel bruidsparen kwamen van oorsprong niet uit Uden, Volkel en Odiliapeel maar zijn door hun werk op de vliegbasis of de groeiende industrie naar hier verhuisd.” Eén familie belde dat moeder zo ziek was dat ze een bezoek niet meer aankon. En een paar dagen later belde de familie weer met de vraag of de burgemeester tóch een bezoek wilde brengen omdat het ‘de laatste wens van moeder was’ als hij zou komen. “Ik heb haar dus op het sterfbed bezocht”, aldus Hellegers.

Afspiegeling
Bij één bruidspaar kreeg hij mappen met papieren te zien over zaken die ze niet geregeld konden krijgen met de gemeente. Een uur lang hoorde hij alle klachten aan. “Verschillende bruidsparen hadden nauwelijks in de gaten dat ze een jubileum hadden”, viel Hellegers op. “Ze trouwden vroeger eerst voor de wet, om eerder in aanmerking te komen voor een woning. De kerkelijke inzegening vond dan een half jaar of nog later plaats. En dat was dan hun huwelijksdag.” Hij vindt de bezoeken in al die jaren een mooie afspiegeling van de moderne geschiedenis, die voorbij trok. “Van mensen die als kind de eerste auto’s mee maakten tot aan een 100-jarige mevrouw die erg doof was en voor haar verjaardag een iPad cadeau kreeg om contact te onderhouden. In vergelijking met hen heeft mijn generatie eigenlijk weinig van die geschiedenis meegemaakt heeft. Veel bruidsparen groeiden op in de crisisjaren, maakten de Tweede Wereldoorlog mee en veel mannen werden daarna ook nog eens als dienstplichtige naar Indië gestuurd. Daarna werden gezinnen gesticht in de sobere jaren van de wederopbouw. Verder zie je ook heel goed het ‘bisschop Bekkers effect’. Tot ongeveer de tijd dat ik in Uden kwam hadden de jubilerende bruidsparen vaak nog grote gezinnen. Nu komen ze uit grote gezinnen maar hebben ze zelf een gezin van 2 of 3 kinderen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant