"Ik bedank jullie allemaal voor de mooie, fijne en gezellige jaren als burgemeester van Uden."
"Ik bedank jullie allemaal voor de mooie, fijne en gezellige jaren als burgemeester van Uden."

De laatste ‘Bellen met de burgemeester’: ‘Bedankt en tot ziens!’

Algemeen 742 keer gelezen

UDEN | Heel wat jaren belde burgemeester Henk Hellegers met de redactie van het Udens Weekblad, om zijn bezigheden per week te vertellen zodat we die met onze lezers konden delen. Per 1 januari houdt dit op, en daarom schreef de burgemeester zelf zijn laatste column. Burgemeester Hellegers, wij danken u voor het delen van uw bezigheden en verhalen met ons! Het hoorde écht bij het Udens Weekblad.

“Mijn laatste ‘Bellen Met’! Meteen nadat ik op 15 april 2009 burgemeester van Uden werd, hebben de inwoners mijn doen en laten kunnen volgen. Trouw informeerde ik jullie wekelijks over mijn belevenissen en soms legde ik ook verantwoording af over onze besluiten. Ik vond het altijd leuk om op dat vaste moment aan het begin van de nieuwe week de redactie te bellen en de week door te nemen. Er werd altijd een leuk stukje van gemaakt, al kon ik het af en toe ook niet laten om zelf de “Bellen Met’ te schrijven. Zoals nu! Want het is nu nog maar een paar dagen voordat ik burgemeester-af ben.

Ik kan nu heel goed merken dat het af gaat lopen. Het is mooi dat er op 3 januari een nieuw college zal zijn. Ik ben de afgelopen weken door de formateur steeds netjes geïnformeerd over de vorderingen, maar voor het eerst in 40 jaar was ik niet meer betrokken bij het collegeprogramma. Ik wens de leden van het nieuwe college in ieder geval veel succes toe en reken erop dat ze erin gaan slagen van de herindeling een mooie gemeente Maashorst te maken, die staat en klinkt als een klok.

Met mij komen ook 19 raadsleden niet terug in de raad van de nieuwe gemeente. Vorige week nam ik afscheid van ze in de laatste vergadering van de gemeenteraad van Uden. Jammer dat we niet fysiek afscheid konden nemen. Raar gevoel om samen met de griffier alleen en voor het laatst de vergadering in onze raadszaal voor te zitten. Toch werd het een leuke bijeenkomst. Met de nodige toespraken en complimenten aan elkaar werd toch op een mooie en waardige manier afgesloten. Ik was zelf ook blij met de warme en sympathieke woorden en toespraken aan mijn adres. Altijd fijn als je waardering krijgt voor al die jaren als burgemeester en voorzitter van de raad. Een heel mooie geste is dat ik als blijvende herinnering van de raad een boom aangeboden krijg, die ik volgende week met mijn vrouw Lilianne in het Bevrijdingspark ga planten. Mooi is ook dat daar een aan mij opgedragen gedicht bij komt van toenmalig stadsdichter Maarten van den Elzen. Hij was, buiten de vertrouwenscommissie, de eerste Udenaar die ik in 2009 officieel ontmoette toen ik hem bezocht om een passend gedicht van hem uit te zoeken om bij mijn installatie te citeren.

Drie leden van de raad, Ellen Alofs, Marianne van Bergen en Ingeborg Tros mocht ik een Koninklijke Onderscheiding uitreiken. Maar ook dat ging natuurlijk niet op de manier die we altijd gewend waren. Samen met de griffier heb ik de volgende dag de versierselen op de gebruikelijke afstand aan huis overhandigd, waarna de partner het lintje opspeldde. In de nieuwe brandweerkazerne heb ik dinsdag nog een fraai schilderij mogen onthullen met een plaquette, die herinnert aan mij en aan de opening. Het was toen nog niet klaar. Jammer dat ik vanwege corona niet tegelijkertijd afscheid kon nemen van onze brandweermannen en –vrouwen. We hebben fijne contacten gehad. Er komt vast nog wel eens een gelegenheid om dat in te halen.

Ik nam ook nog afscheid van de boa’s in onze gemeente. Ik heb mijn dank naar hen uitgesproken over hun inzet, vooral in de afgelopen coronatijd.

En vanaf 1 januari zal het wennen zijn! Bijvoorbeeld ook hieraan dat ik niet meer op maandagochtend Temmie bel om de ‘Bellen Met’ in te vullen. Daarom: Temmie, bedankt dat je me elke maandag aanhoorde, het nodige noteerde en weer een leuk stukje wist te maken van mijn wetenswaardigheden.

Wat mij, naast het planten van de boom, deze week nog rest is dat ik in de aanloop naar de jaarwisseling op mijn qui vive zal moeten blijven. Want per slot van rekening blijf ik tot vrijdagavond 31 december middernacht officieel verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid. Ik hoop dat ik mijn burgemeesterschap rustig en zonder incidenten af kan sluiten. En voor jullie allemaal, inwoners van Uden, Volkel en Odiliapeel, hoop ik dat evenzeer. Ik bedank jullie allemaal voor de mooie, fijne en gezellige jaren als burgemeester van Uden. Ik wens jullie allemaal een mooie, rustige jaarwisseling toen, alle goeds, maar vooral goede en corona vrije gezondheid toe in 2022.

Bedankt en tot ziens!”

Henk Hellegers

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant