De cadeaus varieerden van een wasdroger tot spelletjes.
De cadeaus varieerden van een wasdroger tot spelletjes.

Decemberactie in Zeeland vervult vele cadeauwensen

Human Interest 534 keer gelezen

ZEELAND | Lokaal voor Lokaal Zeeland heeft in deze maand met de Decemberactie alle cadeauwensen kunnen vervullen om te zorgen dat inwoners met een krappe beurs toch een mooi cadeau in ontvangst konden nemen. Aan zestig mensen zijn in totaal negentig cadeaus gegeven, allemaal volgens de wensenlijst die ze hadden kunnen indienen.

De Decemberactie is de tweede grote actie van Lokaal voor Lokaal, het initiatief dat is opgezet door Marjo Danen, Mira Eijsermans en Debbie Boeijen. Eerder zijn in april de deelhuisjes in Zeeland geplaatst, waar mensen houdbare producten in kunnen plaatsen, die vervolgens door anderen die er behoefte aan hebben kunnen worden meegenomen. De Decemberactie is opgezet in nauwe samenwerking met preventiewerker Helma Vermeer van de Zorgcoöperatie Zeeland en Lisette Sudmeier van Ons welzijn. Bij hen konden mensen die op bijstandsniveau leven een wensenlijstje indienen voor een cadeau. Ieder mocht drie wensen invullen. De vrijwilligers van Lokaal voor Lokaal kregen die lijst, waarbij de privacy van de deelnemers was gegarandeerd. De diverse wensen werden voor Lokaal voor Lokaal alleen met een nummer doorgegeven en dus zonder naam. Uiteindelijk werden de cadeaus door Helma Vermeer en Lisette Sudmeier bij de mensen bezorgd.

Overweldigd
“We hebben alles op heel korte termijn kunnen doen”, aldus Marjo Danen. “Maar we hebben dat risico durven nemen. Toen we startten hadden we niks, maar we hebben steeds gezegd dat het goed zou komen”. Dat is gebeurd. “We zijn,” zegt Mira Eijsermans, “overweldigd door het aantal aanvragen. Van de negentig gezinnen die van de bijstand leven hebben we er zestig bereikt”. Maar dat is het niet alleen. Vrijwilligers hebben gezorgd dat alle verzamelde cadeaus mooi werden verpakt. Cadeaus die Lokaal voor Lokaal kon aanschaffen dankzij de vele donaties van particulieren, bedrijven en ondernemers. “En daarbij zijn echt hele gulle gaven bij geweest. Daardoor was het voor ons mogelijk om aan alle wensen te voldoen”, zo zegt een tevreden Mira. Marjo en Mira zijn onder de indruk van de reacties van de mensen die een cadeau hebben gekregen. Die cadeaus varieerden nogal, van een wasdroger tot spelletjes, van een accuboormachine tot een Nintendo Switch met spelletje. De té grote cadeaus waren refurbished, dus gebruikt maar weer helemaal opgeknapt. “Soms waren de wensen ook heel bescheiden. Zoals van een kind dat drie cadeautjes uit mocht zoeken. Toen ze klaar was, bleek ze voor niet meer dan een bedrag van 7 euro te hebben gekozen. Maar het kind zou zelfs daarmee al zó blij geweest zijn!”

Inzamelingsactie
Lokaal voor Lokaal heeft bij de inzamelingsactie op 18 december opnieuw ondervonden dat inwoners van Zeeland meeleven en mee willen helpen om mensen die het financieel moeilijk hebben hulp te bieden. Bij de actie in de Jumbo-supermarkt werden in totaal veertig volle bananendozen aan houdbare producten gedoneerd door het winkelend publiek. Een deel ervan is bestemd voor de deelhuisjes, een ander deel wordt uitgegeven via de voedsel-uitdeelplaats in Zeeland, waar wekelijks voedselpakketten worden uitgedeeld aan mensen die na 3 jaar geen gebruik meer kunnen maken van de voedselbank.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant