Afbeelding
Advertorial

De nieuwe en verbeterde functies van de iPhone 13

Algemeen 272 keer gelezen

Eind september 2021 kwam de opvolger van de iPhone 12 in de winkels, de iPhone 13 telefoon. Deze telefoon is verkrijgbaar in vier verschillende versies: een basismodel (6,1 inch), de iPhone 13 mini (5,4 inch), de iPhone 13 Pro en het paradepaardje, de iPhone 13 Pro Max. Qua uiterlijk verschilt het basismodel niet veel van de iPhone 12. Het hapje uit het scherm (de notch) is kleiner, de cameralenzen diagonaal geplaatst, de telefoon iets dikker en er zijn nieuwe kleuren verkrijgbaar. Ook zijn er diverse features verbeterd. Denk aan een betere dual camera, een grotere accu en een krachtigere chip. We nemen je mee langs de nieuwe en verbeterde functies van de iPhone 13.

Nieuwe kleuren

Het ontwerp van de iPhone 13 is niet echt veranderd ten opzichte van de iPhone 12. Dezelfde glazen achterkant, een aluminium frame en afgeplatte, strakke randen. Wat dikker en zwaarder, dat wel. Dat komt door de grotere batterij. En de iPhone 13 is verkrijgbaar in vijf nieuwe kleuren: Blue, Midnight, Pink, Red en Star Light. Natuurlijk wil je jouw nieuwe aanwinst beschermen tegen zaken als vuil en stof. Met transparante bescherming voor je iPhone 13 blijf je de kleur van de telefoon zien. Maar je kunt ook kiezen voor een hoesje dat meer bij jouw stijl aansluit.

Snellere chipset

De A15 Bionic-processor vormt de razendsnelle hersenpan van de iPhone 13. Dankzij deze nieuwe chipset werkt de telefoon efficiënter en rond 40 procent sneller. Het kijken van je favoriete series of het spelen van games is op de iPhone 13 geen enkel probleem. De A15 Bionic werkt met een 6-core CPU en per seconde kan de 16-core Neural Engine 15,8 biljoen bewerkingen verrichten. Deze snelheden maken nieuwe functies mogelijk. Zo kun je nu ook Livetekst gebruiken in de camera-app.

Verbeterde dual camera

Het 6,1 inch display van de iPhone 13 is helderder dan zijn voorgangers, namelijk 800 nits. Ontgrendelen van de telefoon kan ook bij dit toestel met gezichtsherkenning. De iPhone 13 beschikt over een groothoeklens (f/1.6) en een ultragroothoeklens (f/2.0), beide 12 megapixel en diagonaal op het toestel geplaatst. De resolutie van de dual camera is niet veranderd, maar er zijn wel verbeteringen. De groothoek is uitgerust met optische beeldstabilisatie die niet de lens, maar juist de sensor stabiliseert. Dat noemen we optische beeldstabilisatie met sensorverschuiving. Hierdoor heb je minder last van bewegingsonscherpte en maak je stabielere opnames. Nog een verbetering zijn de grotere 1,7-µm pixels die het mogelijk maken om te fotograferen en video’s vast te leggen bij weinig licht.

Nog een paar nieuwe camera-features:

  • Fotografische stijlen: denk filters, maar dan subtiel. In plaats van de hele foto aan te pakken, kun je met de fotografische stijlen de lucht op een foto ongemoeid laten.
  • Slimme HDR 4: een groepje van vier personen goed op de foto zetten? Dat kan met de slimme HDR 4. Voor elke persoon worden de huidtint, het contrast en de belichting aangepast.
  • Filmen in Dolby Vision HDR: in de Filmmodus/Cinematic Modus is het mogelijk om te filmen in Dolby Vision HDR. Mooie scherptediepte-effecten maken je video’s nog beter.

Grotere accu, dus langere batterijduur

De combinatie van een grotere accu, de zuinigere A15 Bionic-chip, efficiëntere componenten en een verbeterd energieverbruik zorgen ervoor dat de batterij van de iPhone 13 tot wel 2,5 uur langer meegaat volgens Apple. De telefoon is hierdoor wel wat dikker: 7,65 millimeter in plaats van 7,4. Ten opzichte van de iPhone 12 is het basismodel van de iPhone 13 ook ietsje zwaarder, namelijk 174 gram tegenover 164 gram.

iOS 15

Met deze nieuwe lichting iPhones is ook een nieuwe versie van de software verschenen: iOS 15. Ook hier zijn verbeteringen en nieuwe functies op te merken. De meldingen zijn in een nieuw jasje gestoken, de kaarten in de Weer-app zijn schermvullend en gesprekken via FaceTime voelen natuurlijker door de nieuwe Portretmodus en ruimtelijke audio. Met de iPhone 13 kun je gebruik maken van 5G, maar als dit niet beschikbaar (of gewenst) is, schakelt de telefoon automatisch over naar 4G LTE.

6,1 inch oled-scherm

Net als de iPhone 12 heeft de iPhone 13 een oled-scherm van 6,1 inch, maar dan helderder. De mini-versie is met een diagonaal van 5,4 inch een slag kleiner. Oled staat voor ‘organic led’. Pixels geven zelf licht als er stroom doorheen gaat en er is geen achtergrondlicht nodig. Dit zorgt voor uitstekende beeldkwaliteit. Nog een pluspunt: de kijkhoek is groter dan bij telefoons zonder oled-scherm.

Opslagruimte

De iPhone 13 is niet alleen verkrijgbaar in diverse kleuren, maar ook met drie verschillende hoeveelheden aan opslagruimte. Je kunt kiezen tussen 128 GB, 256 GB of 512 GB.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant