Foto: Rinus Verhoeven

Nieuw lichtontwerp voor F-16 monument, kleurrijke F-16 siert rotonde Volkel

  •   keer gelezen

UDEN | Sinds maandagavond wordt de bekende blikvanger op de rotonde aan de Zeelandsedijk/N264 in een opvallende frisblauwe kleur aangelicht. Het nieuwe lichtontwerp is op maandag geïnstalleerd, getest en in werking gesteld.

door Rinus Verhoeven 

Vanuit verschillende richtingen wordt de F-16 nu gelijkmatig aangelicht door een combinatie van grondspots en speciale LED-armaturen die boven op vleugeltips gemonteerd zijn. Hierdoor is in de nachtelijke uren niet alleen het gehele toestel beter zichtbaar maar komt ook de typisch karakteristieke vorm van de F-16 beter tot zijn recht. Om het door software aangestuurde lichtprogramma mogelijk te maken zijn er vorig jaar zomer al technische aanpassingen gedaan aan de bestaande lichtinstallatie op en onder het toestel.

Verschillende kleuren
Dankzij de nieuwe RGB-verlichting is het voortaan mogelijk om bij speciale gelegenheden de lichtintensiteit en lichtkleur aan te passen. Zo wordt de F-16 tijdens Koningsnacht en Koningsdag oranje uitgelicht. Ook voor de kerstdagen, nieuwjaarsdag en Bevrijdingsdag zijn er aangepaste wisselende lichtinstellingen geprogrammeerd. Elk seizoen heeft nu een andere lichtprogrammering. Zo is er tijdens de wintermaanden gekozen voor een opvallende frisblauwe lichtkleur. De werkzaamheden zijn in opdracht van de gemeente Maashorst uitgevoerd door aannemer Dynniq en lichtspecialist Signify.

Meer berichten