Glasvezel: het datanetwerk van de toekomst

  •   keer gelezen

Glasvezel is -vooral vanwege de snelheid en stabiliteit- hét datanetwerk van de toekomst.

Gelukkig komt glasvezel op steeds meer plaatsen in Nederland beschikbaar. Maar wat is glasvezel nou eigenlijk? Wat zijn de belangrijkste voordelen en hoe wordt glasvezel aangesloten? In dit artikel zetten wij de belangrijkste punten op een rij. 

Wat is glasvezel? 

Een glasvezelkabel bestaat uit verschillende strengen zeer dun glas. Deze kabels kunnen met behulp van laserlicht informatie versturen. Het grote voordeel van licht is dat het zich razendsnel verplaatst over heel grote afstanden. Dus met glasvezel ontstaat er een internetverbinding, die de snelheid heeft van het licht. Daarom kunnen ze heel veel gegevens in een heel korte tijd versturen. Daardoor is een glasvezelverbinding veel sneller dan via de kabel of via dsl.

Meest stabiele verbinding

De snelheid van de traditionele verbindingen wordt mede bepaald door de afstand van de centrale. Hoe groter de afstand, hoe zwakker het signaal. Daardoor kan het zijn dat jouw verbinding beter is dan die van iemand aan de andere kant van de straat. Omdat licht zich over grote afstanden kan verplaatsen, speekt dit bij glasvezel geen rol. Bovendien heeft glasvezel geen last van radiofrequenties, die storing kunnen veroorzaken. Daardoor kun je met glasvezel de meest stabiele verbinding tot stand brengen.

Gelijke up- en downloadsnelheid

Een ander groot voordeel is dat de up- en downloadsnelheden gelijk zijn. Gebruik je kabel of dsl? Dan zul je merken dat je sneller video’s kunt downloaden, dan uploaden. Dat probleem behoort met glasvezel tot de verleden tijd. Met glasvezel duurt het net zolang om bestanden te versturen als om bestanden te downloaden. Dat is in deze tijd -waarin we veel thuiswerken- superhandig. Ook tijdens online vergaderingen zul je merken dat de kwaliteit beter en stabieler is.

Helaas is glasvezel nog niet in heel Nederland beschikbaar. Maar er wordt hard aan gewerkt om daar verandering in te brengen. Onderzoeksbureau Stratix houdt op een ‘glaskaart’ bij waar in Nederland al glasvezelinternet beschikbaar is. Het glasvezelkabelnetwerk verbindt steden en dorpen met elkaar. Ook in alle straten worden kabels geplaatst. Meestal worden hiervoor stoeptegels verwijderd en kan de straat tijdens de werkzaamheden gewoon open blijven. Vervolgens worden de kabels vanaf de straat naar de verschillende huizen gelegd. Gelukkig hoeft er meestal niet in de tuin of op het oprijpad worden gegraven. De werknemers gebruiken een speciale boor waarmee ze de kabel via de grond richting het huis ‘schieten’.

UTP-kabel

Als je glasvezel wilt hebben, dan wordt er een Fiber Termination Unit (FTU) geplaatst in de meterkast of aan de voorgevel van je huis. Hierop wordt een glasvezelmodem aangesloten. Dit modem zet het glasvezelsignaal om naar een traditioneel UTP-signaal, dat via koperdraden verloopt. Hierdoor heb je ook met een glasvezelverbinding in huis een UTP kabel nodig. Als je een kabel zoekt om het glasvezelmodem te verbinden met een ethernet switch of een router, dan kun je hiervoor het beste een CAT6 patchkabel gebruiken.

Wil je nog meer informatie over glasvezel en de aanleg en aansluiting daarvan? Kijk dan ook eens op de website van de consumentenbond.

Meer berichten