Foto: Henk Lunenburg

Nazaat van Anne Frankboom geplant in Udens Bevrijdingspark

  •   keer gelezen

UDEN | Maurits van den Bosch van de werkgroep Holocaust Memorial Day plantte vanmiddag samen met waarnemend burgemeester Paul Rüpp een nazaat van de Anne Frankboom in het Udens Bevrijdingspark. Het gaat om een witte paardenkastanje van zo’n 4 meter hoog.

De Udense boom werd vorig jaar al aangekocht door de gemeente. De boom is opgekweekt bij Van den Berk boomkwekerijen in Sint-Oedenrode. Sinds 2017 worden daar de Anne Frankbomen opgekweekt in samenwerking met de stichtingen Wereldboom en Elementree. Op deze manier zijn nazaten van de oorspronkelijke Anne Frankboom uit 1850 blijvend beschikbaar. De bomen zijn gechipt en worden geleverd met een certificaat van echtheid. De plek voor een Anne Frankboom moet wel voldoen aan enkele eisen, zoals een geschikte plantlocatie en zichtbaarheid voor het publiek. Onder andere in Oss, Eindhoven en Waalwijk vind je Anne Frankbomen. Internationaal zijn de zaailingen onder meer geplant in de VS, Canada, Israël, Italië, België en Duitsland.

Herdenkingsboom
Anne Frank schreef tijdens de Tweede Wereldoorlog in haar dagboek over de boom; het enige stuk natuur dat ze vanuit het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam, haar onderduikplek, kon zien. De boom was daar tot 2010 te zien. In dat jaar waaide de boom om.


 Ook vertegenwoordigers van de gemeente, Adriaan Sanders van de Heemkunde en Erna de Klein van de werkgroep Struikelstenen waren aanwezig bij het planten van de boom. (foto: Henk Lunenburg)

Meer berichten