Joce bij haar weggeefkast in de Bitswijk. (foto: Peter Noy)
Joce bij haar weggeefkast in de Bitswijk. (foto: Peter Noy)

Joce Maseland is dag en nacht bezig voor de minima

Human Interest 1.294 keer gelezen

UDEN | Oprichtster van de Minima moestuin, Joce Maseland (58), verbouwt sinds een aantal jaren groenten en fruit in haar moestuin op het volkstuinencomplex aan de Hogeburchtweg. Helaas moet zij, samen met ruim dertig andere huurders, uiterlijk in november van dit jaar wijken voor ecologisch natuurherstel. Om toch iets voor de Udense minima te doen heeft Joce Maseland sinds enkele weken een weggeefkast/ruilkast in haar voortuin aan de Cellostraat 143 in Uden staan. Haar motto daarbij is ‘geef wat je kunt missen en pak of ruil wat je nodig hebt, samen staan we sterk’.

door Peter Noy

“Ik verbouw al jaren groenten en fruit in mijn volkstuintje en houdt veel producten over. Ik kan het immers niet allemaal zelf opeten”, lacht ze. “Via Mary van Egmond van ONS welzijn kreeg ik destijds namen door van mensen die op of onder de armoedegrens leven. Ik stuurde hen toen een appje, waarna ze de groentes en fruit bij mij op konden halen. De oogst die ik vervolgens overhield, gebruikte ik om in te maken zodat ik de mensen in de winterperiode, wanneer het oogstseizoen voorbij was, van gezonde voeding kon voorzien. Voor het wecken van groenten en fruit heb ik achter in het schuurtje een aantal grote weckketels en weckglazen staan”, vertelt Joce. Samen met haar zoon Entenie Veldhuis (33) verbouwen ze onder andere aardappelen, uien, sla, tomaten, komkommer, augurken, bloemkool, wortelen, broccoli, snijbonen, doperwten, prei, courgettes, pompoenen, aardbeien en kruisbessen. “Alles is onbespoten, het bijhouden van de moestuin kost mij erg veel tijd. Ik ben daar zowat dag en nacht mee bezig. Vroeger had ik het zelf ook niet zo breed en heb een tijdje gebruik moeten maken van de Voedselbank in Veghel. Dus ik weet hoe het voelt wanneer iemand moet rondkomen van een laag inkomen, ik ken het klappen van de zweep. Ook al heeft iemand geen schulden en wel werk, dan nog kan iemand tussen wal en schip vallen. Die mensen wil ik graag helpen, dat zit nu eenmaal in mijn genen”, aldus Joce.

Ontruiming moestuin
Veel voedingsproducten zijn de laatste tijd fors in prijs gestegen. “Een doorsnee gezin is gemiddeld veertig euro extra per maand kwijt aan boodschappen. Vandaar dat ik bewust heb gekozen om levensmiddelen, diervoeding en verzorgingsproducten in de weggeefkast te plaatsen.” Mensen die moeilijk rond kunnen komen, mogen spullen uit de voorraadkast meenemen. Men kan hier ook houdbare levensmiddelen, die niet over de datum zijn, en huishoudelijke artikelen doneren. “In het komende voorjaar en zomer kan ik helaas geen groenten en fruit oogsten omdat ik dan midden in de ontruiming van de moestuin zit. Omdat ik nog geen zicht heb op een ander stuk grond, zit ik met mijn handen in het haar. Hopelijk heb ik tegen die tijd een nieuwe moestuin op de Grietenhof waar ik weer van vooraf aan kan beginnen. Daar heb ik mijn hoop op gevestigd.” Wilt u ook doneren, sponsoren of heeft u een geschikt perceel om als moestuin in te richten? Neem dan telefonisch contact op met Joce Maseland, via 06 20 32 98 39.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant