Afbeelding

Ingezonden brief: ‘Verder denken dan de schapenweide’

Ingezonden 624 keer gelezen

UDEN | De redactie ontving onderstaande brief. Plaatsing betekent niet dat de redactie het eens is met de inhoud.

Reactie op de ingezonden brief over de terugkeer van de wolf. ‘Verder kijken dan een wolvenneus lang is’ van dhr. van den Broek.

“Per jaar worden 175 kinderen door landbouwvoertuigen gegrepen, moeten we die dan ook in de ban doen? 

Bijna alle schapen worden door de huishonden aangevallen en gedood, de meeste kinderen worden ook door huishonden aangevallen en ook soms gedood, moeten we die dan ook allemaal afschieten? 

Het mag niet zo zijn dan we de hele natuur in de ban doen omdat we een zeer onnatuurlijke veehouderij in stand willen houden, want dat dreigt te gebeuren; de natuur is onontbeerlijk voor de mens, die veedieren niet, bovendien leven de dieren in de veehouderij een vrij treurig en slaafs leven, waar bijvoorbeeld de koeien een leven lang kunstmatig drachtig gemaakt worden en hun kalfjes en lammeren meestal direct na de geboorte af moeten staan, altijd op stal staan en zeer jong naar de slacht gaan omdat de mensen dierenmelk menen te moeten drinken of zuiglam willen verorberen. 

Mijn motto is dat als de wilde dieren vanzelf terug komen naar Nederland dat dan wel zo zal moeten zijn en is het misschien op een bepaalde manier toch een teken dat de natuur ondanks alles weer een beetje in balans komt. 

Talloze schapen op een hoop zetten is eigenlijk niet normaal, bovendien: in de natuur pakt zo’n wolf één dier en vlucht de rest, deze blijkbaar niet, misschien zijn ze te onnatuurlijk geworden? Wellicht is de vacht van de doorgefokte schapen veel te dik geworden en denkt zo‘n wolf “Misschien is de volgende gemakkelijke op te eten” of zo, ook schieten de jagers veel te veel wilde dieren af en worden kadavers vaak uit de bossen gehaald terwijl de wilde vleeseters die eigenlijk horen te eten, bij gebrek daaraan gaan ze op levende prooi jagen, bovendien zijn wolven in tegenstelling tot onze huishonden erg schuw en laat geen normaal mens een klein kind niet alleen rondzwerven, niet op straat óf in het bos. Zet de schapen ’s nachts in een stal of drijf ze in een veilige omheining of beter geef dat onnodige gedoe met veedieren eindelijk eens op, er zijn zulke goede plantaardige veel duurzamere niet dierlijke vervangingen voor vlees, huid en wol. 

Geef ze een kans, geef de natuur de kans, dan hebben wij ook een kans.”

Ineke de Wild, Uden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant