Afbeelding
COLUMN

‘Laat jij het Hart van Uden weer kloppen?’

Centrum 911 keer gelezen

UDEN | Hieronder lees je de maandelijkse column van centrummanager Peter van den Elsen, ook te vinden in het Udens Weekblad.

“Wie de afgelopen maand in het centrum van Uden is geweest heeft vast gezien, gevoeld en opgemerkt dat er iets niet helemaal ‘klopte’. Ondanks de heropening van de winkels en horecazaken klopt het hart nog niet zoals we gewend zijn. Het aantal bezoekers neemt toe en het centrum begint weer te leven. Echter heeft de lockdown wel zijn sporen achtergelaten. In de drukste periode van vorig jaar waarbij veel ondernemers soms wel 40 tot 60 procent van hun jaaromzet dienen te behalen, werden de deuren medio december 2021 gesloten. Een toch al slecht jaar werd daarmee met grote verliezen afgesloten en het nieuwe jaar begon met een achterstand en drang om weer te mogen ondernemen.

Na vele protesten werden eerst de winkels en daarna de horecazaken van het slot gehaald. De nog steeds geldende beperkende maatregelen neemt men voor lief om verdere verliezen te voorkomen. Echter heeft de openstelling ook zijn uitdagingen. Van de een op de andere dag dient de bedrijfsvoering opgestart, de voorraden aangelegd en de roosters opgesteld te worden. De strijd tegen onzekerheid gaat over in een strijd tegen de tijd en overleven gaat over in geleefd worden.

Yes we are open!’ Dat was de boodschap aan alle (potentiële) klanten van ons centrum. En ondanks de ondernemers blij zijn dat ze hun deuren weer hebben kunnen openen en de klanten de service kunnen verlenen die ze verdienen, is de glimlach nog niet zichtbaar. En dat komt niet door het verplicht dragen van de mondkapjes. Na drie lockdowns, grote schulden, onverkochte voorraden, personele uitdagingen, uitgestelde betalingen en de onzekerheid over het voortbestaan en de toekomst van de pandemie zorgen ervoor dat het Hart van Uden nog aan het fibrilleren is.

De levensbedreigende situatie is achter de rug maar extra hulp en aandacht is wel nodig. Zeker nu de belangrijkste winkel, borrel en diner maanden achter de rug zijn en de kooplust nog niet op gang is gekomen is het nu belangrijker dan ooit om de lokale ondernemers steunen. Koop eens wat vaker je producten bij een van de ruim 200 winkels, eet of borrel wat vaker buiten de deur bij een van de ruim 65 horecazaken of bezoek een theater, bioscoop of culturele instelling in het Hart van Uden wanneer het weer kan. Alleen als er voldoende bezoekers door het centrum stromen kan het Hart van Uden weer sneller gaan kloppen en kunnen we weer genieten van een levendig en bruisend centrum. Yes we are open!

Peter van de Elsen
Centrummanager

Op de hoogte blijven van al het nieuws uit het hart van Uden? Volg alle ontwikkelingen via www.hartvanuden.nl of via de socials van Uden Centrum.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant