Afbeelding

Ingezonden: ‘Binnenkort is het weer Valentijn’

Ingezonden 671 keer gelezen

“Binnenkort is het weer Valentijnsdag. Over de oorsprong van Valentijnsdag doen verschillende verhalen de ronde. Zo is er een legende die verteld over een jonge Romein, genaamd Valentijn, hij werd gemarteld omdat hij weigerde om zijn christendom op te geven en stierf op 14 februari 269 na Christus.

Valentijn zou de dag voor zijn executie, een afscheidsbriefje achter hebben gelaten voor de dochter van een medegevangene, waarop hij verliefd was. Hij ondertekende het briefje met ‘Jouw Valentijn’. Hier zou de traditie uit voort zijn gekomen om kaarten te ondertekenen met ‘Jouw Valentijn’. In het jaar 496 riep paus Gelatius, 14 februari uit tot de dag van de heilige Valentijn Het zou ook kunnen dat de naam ‘Valentines’ voor liefdesbrieven, oorspronkelijk komt van een Franse graaf. Hij werd in het begin van de vijftiende eeuw in 1410, gevangen genomen door de Engelsen en vastgezet in de ‘Tower of London’. Hij schreef aan zijn vrouw liefdesgedichten en brieven, die hij ‘Valentines’ noemde. De eerste Valentijnskaart komt dan ook uit Engeland en is gedateerd in 1410, deze is nu nog te zien in het British museum in Londen.

Lang niet iedereen doet mee aan Valentijnsdag, de dag van de geliefden. Toch wordt er wereldwijd, van Japan tot Finland, aandacht besteed aan Valentijnsdag. Uitzonderlijk is wel dat in Finland Valentijnsdag niet alleen een romantische insteek heeft, daar wordt op 14 februari ook de dag van de vriendschap gevierd. Dit in tegenstelling met Mexico, daar is het dan ‘De dag van de rouw’.

Afgezien van de minnaars, echtgenoten en in stilte aanbeden mannen en vrouwen, krijgen vooral moeders en ook een aantal leerkrachten op Valentijnsdag de meeste kaarten, cadeautjes en bloemen. Er is wel een verschil met vroeger, tegenwoordig mogen de kaarten en bloemen wel van naam worden voorzien. Als je dan ook nog weet dat er vorig jaar op Valentijnsdag meer dan 120 miljoen rozen en tulpen zijn weggegeven, dan is het duidelijk dat 14 februari voor geliefden een speciale dag is.”

Jules Faber, Uden

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant