De Aldi in de Bitswijk.
De Aldi in de Bitswijk. Foto: Henk Lunenburg

Plannen nieuwe Aldi in Uden-Zuid mogen doorgaan, maar Aldi Bitswijk moet deuren sluiten

Algemeen 4.156 keer gelezen

UDEN | De komst van een nieuwe Aldi aan de Vijverlaan in Uden-Zuid mag doorgaan, maar de Aldi in de Bitswijk moet haar deuren volgende maand sluiten. Dat bepaalde de Raad van State deze week in hoger beroep.


De sluiting van de Aldi aan de Bitswijk heeft te maken met de omgevingsvergunning die in januari 2018 werd verleend door het toenmalig college van burgemeesters en wethouders van de gemeente Uden. Een onterecht gegeven vergunning, zo vonden Udense ondernemers Roland de Laak en Benito van Dijk, die toen nog plannen hadden om op de plek van de Aldi een Food Experience Center te bouwen. Al in eerdere door hen aangekaarte rechtszaken ging de rechter hierin mee, en werd besloten dat de vergunning nooit verleend had mogen worden. Deze week was dat wederom de uitspraak.

Gewijzigd bouwplan
Omdat het bouwplan in het vergunningsproces door Aldi is gewijzigd, is het in strijd is met het bestemmingsplan. Zo werd de laad- en losplaats van de supermarkt verplaatst, en nam het aantal parkeerplaatsen af van 93 naar 77. Tegenstanders haalden aan dat in het gewijzigde bouwplan de laad- en losplaats onbereikbaar is voor vrachtwagens die in hun pogingen die plaats te bereiken, geparkeerde auto’s zullen beschadigen. Iets wat volgens Aldi in het oorspronkelijke bouwplan niet anders zou zijn. Ook vallen de tegenstanders over het feit dat er in het bestemmingsplan werd gepraat over ‘detailhandel’, waar het later over een ‘supermarkt’ ging. Aldi zegt hier geen verschil in te zien. Volgens de supermarktketen valt een supermarkt onder detailhandel.

Petitie
Het sluiten van de Aldi aan de Bitswijk valt bij omwonenden niet in goede aarde. Er wordt momenteel opgeroepen om de online petitie ‘Aldi Bitswijk moet open blijven’ te tekenen. Deze werd 2 jaar geleden al in het leven geroepen. “Wij zijn van mening dat de Aldi Bitswijk een geweldige, mooie en fijne winkel is die bij veel Udenaren geliefd is en als een fijne supermarkt wordt gezien. Een winkel die opgebouwd is door het team wat er nu staat: een leuk, vriendelijk team met hart voor hun geliefde winkel. Dit kan en mag niet gesloten worden, niet voor de Udenaren die er graag komen en niet voor het personeel”, valt op de website te lezen. De petitie is al door meer dan 800 mensen ondertekend.

Vijverlaan
De nieuwe Aldi wordt geopend aan de Vijverlaan, op de plek waar voorheen Van Oort Interieurs gevestigd was. De woonwinkel sloot in 2018 de deuren, waardoor het pand nu alweer enkele jaren leeg staat.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant