Kitty bracht al eerder een boek uit, en stond ook al meerdere keren in het theater met solovoorstellingen. (foto: Joost Jurjen Broere)
Kitty bracht al eerder een boek uit, en stond ook al meerdere keren in het theater met solovoorstellingen. (foto: Joost Jurjen Broere)

Ongeneeslijk zieke Kitty brengt nieuw boek uit

Human Interest 1.131 keer gelezen

UDEN | Op 4 februari, Wereldkankerdag, kwam het nieuwe boek van Kitty Trepels-Van Mil uit. In ‘De vrouw in 20 wachtkamers’ beschrijft de Udense hoe ze sinds haar diagnose borstkanker vele uren in de wachtkamer doorbracht én brengt, middels observaties. En dat doet ze met humor.

“Eigenlijk is het ziekenhuis een absurde wereld”, vindt Kitty, “met al die mensen in witte pakken.” Als iemand dat kan weten, is het Kitty wel. Ze kreeg in 2010 de diagnose borstkanker en in 2016 werden er uitzaaiingen geconstateerd; ze wordt niet meer beter. Maar nog altijd houdt ze zich staande in die witte wereld, na meer dan 170 chemokuren, behandelingen die zeker al 2 miljoen euro gekost moeten hebben, en vele bijwerkingen met zelfs bijna de dood als afloop. “En dus ook vele uren in de wachtkamer”, vervolgt Kitty. “Dat was dan ook de aanleiding voor het schrijven van mijn nieuwe boek. Wat doe je tijdens al dat wachten, niet wetende of je met slecht of relatief goed nieuws weer naar huis gaat?” Het antwoord vond ze in het observeren. “Ik vroeg me een keer af: wat zou er toch onder die witte pakken zitten? Wie zijn deze mensen eigenlijk? Wat zouden ze voor hobby’s hebben, en wat voor gezin? Ik ben goed gaan kijken naar de artsen, en lette daarbij bijvoorbeeld op hun schoenen. Dat is het enige wat tijdens hun werk een beetje van hun persoonlijkheid laat doorschemeren. De één loopt op hoge hakken, de ander op sneakers en de ander geeft de voorkeur aan Crocs.”
Communicatie
Maar de ogen van Kitty volgen meer dan dat; in haar boek beschrijft ze ook het gedrag van patiënten in de wachtkamer en het non-verbale gedrag van artsen in de spreekkamer. “Ik kan je zo vertellen welke patiënt op spannend nieuws zit te wachten bijvoorbeeld. Ik let op hun lichaamshouding, of de manier waarop ze ongeduldig de tijd in de gaten houden.” Dit non-verbale gedrag is volgens Kitty ook erg belangrijk voor artsen om op te letten. “Er heerst nog altijd een hiërarchie tussen de arts en patiënt, die ik zou willen doorbreken. Het schort soms aan de arts-patiënt communicatie. Patiënten vertonen sociaal-wenselijk gedrag, maar zouden juist precies moeten zeggen wat ze willen, vinden en voelen. Het is voor een arts cruciaal om goed in de gaten te houden hoe de patiënt zich zowel verbaal als non-verbaal uit. Slecht nieuws brengen op een authentieke manier, dat is de kunst.”

Humor
‘De vrouw in 20 wachtkamers’ is geschreven voor iedereen. “Uiteindelijk zijn we allemaal patiënt. In het ziekenhuis, maar ook bij de huisarts, de psycholoog of de tandarts. Ook kent iedereen wel iemand die met ziekte te maken heeft. In mijn boek probeer ik een vreselijk onderwerp op een geestige manier te benaderen. Voor mij is humor de manier om met de situatie om te gaan.” Die insteek brengt ze ook in haar solovoorstelling ‘Kreeft’, waarmee ze op zondag 1 mei in theater Markant staat. Ze neemt het publiek mee in onder meer haar bezoeken aan het ziekenhuis, en vertelt over de dood van haar geliefde moeder. “Dit is heel heftig voor me om te doen, maar ik hoop vooral dat het publiek wat heeft aan de boodschap die ik meegeef.” Kaarten bestel je via markantuden.nl. Het boek is te koop via Bruna of bol.com.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant