Afbeelding

Foto van vroeger: Nieuwe Markt met Markthal

Historie 2.139 keer gelezen

UDEN | Het is niet het meest fraaie gebouw wat in het centrum van Uden heeft gestaan: de Markthal aan de nieuwe Markt. Wel is het een gebouw waar een hele generatie Udenaren mee is opgegroeid.

Oorspronkelijk was het in 1962-63 onder burgemeester Van Kemenade bedoeld als een voorziening voor de wekelijkse biggenmarkten en als overdekte accommodatie voor diverse zaalsporten. In eerste instantie heeft architect Jan de Jong uit Schaijk, bekend van de Bossche School, het gebouw ontworpen. Zijn ontwerp voor het interieur met meerdere pilaren werd onder de nieuwe burgemeester Schampers afgekeurd, omdat de pilaren de multifunctionaliteit letterlijk in de weg stonden.

De Markthal werd uiteindelijk pas gebouwd in 1966 en kende niet veel luxe; het was een grote, hoge hal van ruim 40 x 20 meter met meerdere enorme schuifdeuren. Aan de voorkant waren er een paar kleedkamers met op de eerste verdieping een ontmoetingsruimte (café) en toiletten. Het gebouw kende vele gebruikers, waaronder de volleyballers en badmintonspelers. En niet te vergeten Carnavalsverenging De Knoerissen die er vele jaren diverse activiteiten heeft georganiseerd.

Elke vrijdagmorgen vond er een versmarkt plaats, maar voor zover ik weet is er nooit biggenmarkt geweest. De Markthal is afgebroken in 2007.

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl. Kijk ook eens op de website www.udenarchief.nl.

Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant