De jongeren in gesprek. (foto: Peter Noy)
De jongeren in gesprek. (foto: Peter Noy)
FOTO’S

‘Ik moest van mijn ouders een boosterprik halen’

Algemeen 1.890 keer gelezen

UDEN | Een tiental jongeren liet zich donderdagavond in het Jongerencentrum MC Uden openhartig uit over het wel of niet vaccineren tegen corona. Ze spraken over hun gevoelens en onzekerheden die de coronapandemie met zich meebrengt.

door Peter Noy

Voorafgaande aan het coronagesprek vertelt jongerenwerker Peter van den Elzen van Stichting Compass dat het vaccineren een beladen onderwerp is en dat daar de laatste tijd veel vragen over zijn gesteld. Ook kinderarts Jan van der Linden van ziekenhuis Bernhoven is aanwezig om vragen van jongeren te beantwoorden. Peter legt de spelregels aan het begin van de avond nog eens uit. “Het is de bedoeling dat we geen discussie voeren, maar na afloop elkaars standpunten beter leren begrijpen. Ook een persoon tegelijk aan het woord, anders wordt het een chaos.” Er wordt nog even gediscussieerd over hoe men de discussie precies wil gaan voeren. Een van de aanwezigen is de vlot sprekende Simon. Hij trapt af door te zeggen dat hij bewust ervoor gekozen heeft om zichzelf te laten vaccineren. “Ik ben bezig met een verpleegkundige opleiding en heb daardoor veel contact met patiënten. Zelf zit ik in een risicogroep, heb astma, maar wil niet dat andere mensen door mij een verhoogd risico lopen”, vertelt Simon. Hij heeft net een coronabesmetting achter de rug en is erg benauwd en moe geweest. “Ik heb veel moeten hoesten en ben net twee dagen uit isolatie”, lacht Simon. Kinderarts Jan van der Linden herkent dit beeld. “De klachten bij een Omikron besmetting vallen gelukkig mee en zijn niet zo erg als een half jaar geleden. Toen waren de klachten veel heftiger. We hebben vorig jaar veel mensen met corona in het ziekenhuis gehad, ook op de IC.” Van der Linden geeft aan dat in sommige gevallen bij jongeren tussen de 0 en 18 jaar enkele weken na een coronabesmetting een ontsteking van de hartspier (MIS-C) kan ontstaan. “We denken dat het immuunsysteem van kinderen anders reageert op een coronabesmetting dan dat van volwassenen. Wanneer een kind gevaccineerd is, verkleint dit de kans op MIS-C met negentig procent.”

Prikangst
Dylan is niet gevaccineerd en heeft net corona achter de rug. “Ik heb er weinig last van gehad, ik ben alleen een beetje moe. Ik heb het niet zo op prikken.” Veel mensen zijn bang voor naalden en willen daarom geen vaccinatie. Kas vraagt zich hardop af of daar geen oplossing voor is? Van der Linden zegt dat het zetten van een prik op dit moment de enige mogelijkheid is om jezelf te laten vaccineren. Er wordt nog gezocht naar een alternatief in pil- of druppelvorm, maar deze zijn niet zo effectief. In het ziekenhuis zijn methodes, zoals een videobril, trilapparaatjes of hypnose, om de mensen met prikangst te helpen. Van der Linden reageert heel nuchter door te zeggen: “Een prik voelt gewoon naar, maar je gaat er niet aan dood.”‘Ik wil normaal de dingen doen die ik voor corona gewend was om te doen’ Zoë werkt in de ouderenzorg, die aan het begin van de coronapandemie te maken heeft gehad met het hoogste dodenaantal van de regio. Dit heeft haar erg aangrepen en doen besluiten om zichzelf te laten vaccineren en boosteren. “Ik heb de impact in het verzorgingshuis van dichtbij meegemaakt. Het heeft mij veel gedaan. Ik heb er, zowel privé als op school, mentaal veel last van gehad. Het vaccineren vond ik vanzelfsprekend”, zegt Zoë gedecideerd. Over het algemeen verloopt een coronabesmetting bij jongeren mild, dat wordt door de aanwezigen beaamd. De gespreksleider stelt de betrouwbaarheid van sommige informatiebronnen op het internet ter discussie. Een gedegen brononderzoek speelt hierin een belangrijke rol, daar zijn de jongeren het allemaal over eens.

Boosterprik
Op de vraag of er vanuit de ouders druk werd uitgeoefend om jezelf te laten vaccineren wordt er wisselend geantwoord. Senna, die niet gevaccineerd is, heeft weinig druk van zijn ouders ervaren en heeft het gevoel dat vaccineren bij hem niet nodig is. Terwijl Siemke twijfelde over de invloed van het vaccin op een mogelijke zwangerschap, heeft ze zich uiteindelijk toch laten vaccineren. “Ik wil normaal de dingen kunnen doen die ik voor corona gewend was om te doen.” Een jongere, die graag anoniem wil blijven, is daarentegen op zijn zachtst gezegd not amused over het halen van de boosterprik. “Ik voelde mij best wel onder druk gezet door mijn ouders om een boosterprik te gaan halen. Voordat ik er erg in had zat ik in de auto op weg naar de vaccinatiepost. Daar heb ik geen prettig gevoel aan overgehouden.” Aan het einde van de avond was iedereen het erover eens dat dit coronagesprek twee jaar eerder had moeten plaatsvinden. Kijk voor meer informatie over Jongerencentrum MC Uden op www.inuje.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant