Harold in zijn geboortedorp. (foto: Henk Lunenburg)
Harold in zijn geboortedorp. (foto: Henk Lunenburg)
IN GESPREK MET

‘Het is het lokale wat mij leidt en het lokale wat ik wil laten zien’

Human Interest 809 keer gelezen

REEK | Harold van den Broek uit Reek richtte vorig jaar samen met een aantal andere inwoners van Reek en Schaijk de lokale partij Voor de Dorpen op. Nu is hij de nieuwe wethouder van de gemeente Maashorst.

door Henk Lunenburg

In wat voor gezin ben jij opgegroeid?
“Ik ben opgegroeid in een heel vrolijk, open en gastvrij gezin. Wij nodigden graag mensen uit en vonden het prettig om met mensen samen te zijn. Ons gezin deed heel veel activiteiten samen. Vrienden en vriendinnen kwamen vaak en graag bij ons over de vloer.”

Hoe was je jeugd?
“Op de lagere school in Reek zaten vier familieleden in mijn klas, twee nichten en een neef. Iedereen kwam uit het dorp en velen wonen daar nu nog. Ik sportte veel, werd op 12-jarige leeftijd tweede bij het Zuidoost Nederlands Kampioenschap Judo, voetbalde op mijn 14e in het eerste elftal van Achilles Reek en in het Brabants Jeugdelftal onder 15 jaar. Ik had al heel jong de behoeft om ‘als het er niet is, dan ga ik het organiseren zodat het er wel is.’ Bijvoorbeeld een zaalvoetbalelftal opzetten voor deelname in de competitie in Ravenstein. Op 15-jarige leeftijd was ik medeoprichter van de jongerenvereniging de Kleiclub in Soos ’t Kulleke en enkele jaren later een van de oprichters van de Heemkundekring Schaijk-Reek. Op 15-jarige leeftijd werd ik koster in de kerk en nam ik zitting de Parochievergadering van de H. Sint Anthonius Abtkerk te Reek; ik heb nog de laatste wedstrijden in het laatste Brabantse Koster Voetbalteam gespeeld.”

Wat waren je vervolgopleidingen?
“Na de lagere school ging ik naar het Atheneum van het Rivendell College in Uden (nu Udens College, red.) Ook hier weer van alles georganiseerd, onder andere samen met economie II-leraar Huub Stoffels een schoolcafé opgezet met de naam ENVE. Leerlingen konden aandelen kopen voor één gulden en bij winst werd het dividend uitbetaald in consumptiebonnen. Huub Stoffels kwam met dat idee. De bedoeling was om een stukje praktijk de school in te halen die een micro-economie nabootste ten opzichte van wat je in de macro-economie tegen kwam. Ik had wel afgedwongen dat alle klasse- en schoolfeestjes door en in het schoolcafé geregeld moesten worden.” (De ENVE is nog steeds een onderdeel in het Udens College, red.)

Wat ben je daarna gaan doen?
“Na de middelbare school ben ik gaan werken bij Linders Tanktransportbedrijf in Reek en studeerde ik in de avonden aan de Verkeersacademie in Venlo en later in Tilburg. Na Linders ben ik ruim 10 jaar werkzaam geweest als Transport Manager bij TCG (Transport Centrale Gelderland) in Nijmegen. Vanaf 2000 tot aan het wethouderschap als zelfstandig consultant en adviseur vele bedrijven begeleid en projecten gedaan in de duurzame en innovatieve logistiek voor onder andere het Agentschap in Utrecht, de provincie Gelderland en de Cornelissen Groep in Nijmegen.”

Wanneer ging je de politiek in?
“In 2009 raakte ik geïnteresseerd in de politiek, dat kwam vooral door opmerkingen van mijn kinderen, die vroegen waarom alle winkels en bijna alle essentiële voorzieningen in het dorp verdwenen waren. Ik was al een aantal keer gevraagd door onze plaatselijke partij de RPP (Reekse Politieke Partij), ik ben gaan kijken en luisteren en vrij snel daarna ook lid geworden. Zo werd ik in 2010 gekozen tot raadslid in de gemeente Landerd. Als lokale partij sta je heel dicht bij de burger, het is het lokale wat mij leidt en het lokale wat ik wil laten zien. Het lokale geluid verder krijgen dan in de gemeente was voor mij reden om mij ook in te zetten en verkiesbaar te stellen voor de provinciale politiek. Uiteindelijk heeft dat geresulteerd in dat ik in 2020 tot Statenlid gekozen werd namens Lokaal Brabant in de Provinciale Staten van Noord Brabant.”

Voor de herindelingsverkiezingen heb je een nieuwe partij Voor de Dorpen opgericht.
“Naar aanleiding van de herindelingsverkiezingen heb ik vorig jaar april samen met enkele politiek betrokken burgers uit Reek en Schaijk de lokale partij Voor de Dorpen opgericht en werd lijsttrekker hiervan. We hebben aan twaalf mensen van buiten de politiek gevraagd mee te denken over wat er belangrijk is voor ons als dorpen om de leefbaarheid gewaarborgd te houden. Onze kandidatenlijst was een mix van jong en ervaren, een op de drie kandidaten is jonger dan 25 jaar en ze kwamen uit verschillende dorpen. We hebben een ‘kroegentocht’ gehouden om de wensen en actiepunten van alle dorpen te horen. Dit waren laagdrempelige bijeenkomsten waar we een goed beeld kregen van wat er in de dorpen leefde en nodig was. Over één jaar hopen we deze kroegentocht nog eens dunnetjes over te doen om te laten zien en te horen van wat er van terecht gekomen is en waar nog aandacht voor nodig is. Ons logo is een uitstekende hand die symboliseert geborgenheid, veiligheid en daarnaast ook een hand om dienstbaar te zijn en die je uitnodigt. We gaan er samen iets van maken. Uiteindelijk hebben we drie zetels behaald en zijn de op twee na grootste partij geworden in de gemeente Maashorst.”
Je bent nu wethouder Kernenbeleid, Verkeer, Sport & Cultuur.
“Ja, in mijn portefeuille zitten onder andere maatschappelijk vastgoed, multifunctionele accommodaties (MFA’s) en sportaccommodaties, kernenbeleid, burgerparticipatie, subsidiebeleid, sport & cultuur, verkeer & vervoer en monumenten. Dit is een nieuwe samenstelling waardoor je voor meerdere zaken slechts één aanspreekpunt nodig hebt. Deze portefeuille past mij als een jas, ik heb er dan ook heel veel zin in. De visie van de nieuwe gemeente Maashorst is ‘Samen gaan we bouwen’. Ik hoop dat we over twee, drie jaar kunnen zeggen: “Hier hebben we een hele mooie nieuwe gemeente neer gezet, waar de harmonisatie heeft laten zien dat we met elkaar op basis van gelijkwaardigheid een mooie trotse gemeente zijn geworden”.”

Cv Harold
Harold is in 1965 geboren in Reek in een gezin met vier kinderen. Harold is de oudste, zijn twee broers Edwin en Rob zijn 7 en 8 jaar jonger. Zijn zus Ilse is op 18-jarige leeftijd door een tragisch verkeersongeval overleden. Zijn moeder werkte in de mode atelier bij (Sjaak) Van Tilburg in Reek en zijn vader werkte eerst in de bouw en was later leraar op de SBBO school in Eindhoven. In discotheek ‘de Noordhoek’ in Reek leerde hij Diana kennen, ze kregen verkering en dat ging nooit meer uit. Ze trouwden op 18 oktober 1991 en kregen drie dochters: Robin (24) en de tweeling Floor en Tatum (18).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant