Afbeelding

Foto van vroeger: Aloysiusschool

Historie 1.362 keer gelezen

UDEN | Onlangs zijn er weer twee nieuwe attentietegels in het centrum van Uden geplaatst, waarvan eentje aan de Pastoor Spieringsstraat ter hoogte van de Odiliastraat bij de bakkerszaak met als onderwerp de St. Aloysius ulo-mavo. De attentietegels zijn een initiatief van de Stichting Uden in Geschriften met ondersteuning van de Stichting Het Uden-archief van Bressers.

Inmiddels liggen er veertien attentietegels op historische plaatsen in Uden, één in Volkel en één in Odiliapeel. Meer informatie over de attentietegels is terug te vinden op www.udeningeschriften.nl en www.udenarchief.nl.

De geschiedenis van het uitgebreid lager onderwijs in Uden begint ruim 50 jaar vóór de bouw van deze school op de hoek van de Odiliastraat en de Pastoor Spieringsstraat. Al in 1903 start de uloschool onder schoolhoofd J.L. Gerold in de huidige Kruisherenstraat. Er werd vervolgonderwijs geboden aan jongens en meisjes na de lagere school. Aanvankelijk was dit een openbare school, maar door wetswijzigingen werd het in de twintiger jaren een rooms katholieke school. Aan het einde van de veertiger jaren groeide de school uit haar jas in werd besloten tot nieuwbouw op de hoek van de Odiliastraat en de Pastoor Spieringsstraat. Deze werd in twee fasen in de vijftiger jaren gerealiseerd. Na de invoering van de Mammoetwet in 1968 groeide de school explosief. Na een aantal turbulente jaren in onderwijsland is deze school opgegaan in het Udens college. Het gebouw is uiteindelijk in 1995 gesloopt.

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl. Kijk ook eens op onze website www.udenarchief.nl 

Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant