Afbeelding

Drie redenen van de Bitcoin koersstijging door Rusland/ Oekraïne oorlog

Algemeen 1.299 keer gelezen

De Rusland/ Oekraïne oorlog heeft grote gevolgen voor de financiële markt. Dat de waarde van de Roebel daalt heeft weinig mensen verrast. Dat de Bitcoin koersen stijgen door de Rusland/ Oekraïne oorlog hadden minder mensen voorzien. Er zijn drie voorname redenen aan te wijzen van de Bitcoin koersstijging als gevolg van de Rusland/ Oekraïne oorlog.

Russische roebel sterk in waarde gedaald door oorlog met Oekraïne

Wat veel mensen al hebben zien aankomen is daadwerkelijk gebeurt: de Russische roebel is sterk in waarde gedaald door oorlog met Oekraïne. De internationale sancties die opgelegd zijn aan Rusland spelen hierbij een belangrijke rol. Deze sancties hebben gezorgd voor onzekerheid bij het Russische volk of ze nog wel over hun spaargeld konden blijven beschikken. Deze onzekerheid zorgde voor grote rijen bij de pinautomaten in Rusland. Deze ontwikkelingen zorgden voor grote koersdalingen van de Roebel ten opzichte van de Dollar. De Bank of Russia kan immers haar reserves niet verkopen om de schade te beperken. Er is immers een verbod afgekondigd om financiële deals met de Russische centrale bank te sluiten. 

Drie belangrijke redenen voor een gestegen Bitcoin koersen als gevolg van de Rusland/ Oekraïne oorlog

Hoewel de Bitcoin koers in eerste een daling liet zien na de Russische inval in Oekraïne, werd deze daling al snel omgezet in een koersstijging. Er zijn drie voorname redenen te benoemen voor een gestegen Bitcoin koersen als gevolg van de Rusland/ Oekraïne oorlog. Alle drie de redenen zijn deels toe te schrijven aan het decentrale karakter van de handel in cryptocurrency ligt hieraan ten grondslag. Dit karakter zorgt er immers voor dat overheden géén invloed uit kunnen oefenen op de crypto handel. Deze factor vergroot de interesse van Russen om te beschikken over digitale munteenheden. Deze gedachtegang is dus zeker te zien in de koersontwikkelingen van de Bitcoin. 

Naast het bovenstaande wordt de hierboven genoemde stijging van de Bitcoin koers veroorzaakt door de oligarchen toevlucht hebben genomen tot de Bitcoin en andere cryptocurrency. De Oekraïense overheid heeft exchanges verzocht om de wallets van Russische gebruikers te blokkeren. De exchanges zijn hier niet volledig toe bereid omdat “Crypto bedoeld is om mensen over de hele wereld meer financiële vrijheid te bieden”, aldus een woordvoerder van Binance, wat de grootste crypto beurs ter wereld is.

Een andere reden voor een gestegen Bitcoin koers is dat veel mensen de Bitcoin gebruiken om te doneren aan slachtoffers van de oorlog. De traditionele geldstromen naar de betrokken landen zijn voor een groot deel onmogelijk gemaakt maar de crypto sector biedt wel mogelijkheden om betrokkenen een donatie te doen. Dat Cryptomunten overgemaakt kunnen worden zonder tussenkomst van banken vormt een groot voordeel in tijden van financiële en politieke instabiliteit. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant