De gemeenteraad hoopt in september van dit jaar de nieuwe burgemeester te hebben beëdigd.
De gemeenteraad hoopt in september van dit jaar de nieuwe burgemeester te hebben beëdigd.

Vacature burgemeester Maashorst opengesteld, beëdiging in september

Politiek 1.771 keer gelezen

UDEN | De gemeenteraad heeft de profielschets gepresenteerd die is opgesteld voor de werving van een nieuwe burgemeester. De profielschets beschrijft aan welke voorwaarden de nieuwe burgemeester moet voldoen. Deze werd in ontvangst genomen door commissaris van de koning Ina Adema. Zij gaat de vacature formeel openstellen. De hoop is dat de nieuwe burgemeester in september van dit jaar benoemd en beëdigd kan worden.

Een vertrouwenscommissie, samengesteld uit vertegenwoordigers van tien van de elf partijen, stelde in de afgelopen weken een concept-profielschets op. Daarbij hebben zij ook geluisterd naar input van het college van burgemeester en wethouders, ambtenaren en samenwerkingspartners waaronder de veiligheidsregio en aangrenzende gemeenten. Ook is er gekeken naar de input die 840 inwoners en ondernemers gaven door middel van het invullen van een enquête. De profielschets is te vinden op gemeentemaashorst.nl/nieuweburgemeester. Uit de enquête bleek dat respondenten het het meest belangrijk dat de nieuwe burgemeester zich richt op ‘álle inwoners’, ‘álle dorpen, kernen en buurtschappen’ en ‘goed en integer bestuur’. De belangrijkste eigenschappen of competenties bleken, ‘zichtbaar aanwezig en aanspreekbaar’, ‘betrouwbaar en integer’ en ‘verbindend’.

Nieuwe burgemeester na de zomer
De concept-profielschets werd tijdens een extra gemeenteraadsvergadering gepresenteerd en vastgesteld door de gemeenteraad. Daarna overhandigde raadslid Ruud Geerders de schets aan de commissaris van de koning Ina Adema. Zij gaat de wervingsprocedure nu starten door publicatie van de vacature. Geïnteresseerde kandidaten kunnen dan een sollicitatiebrief schrijven, ook waarnemend burgemeester Paul Rüpp kan solliciteren. De vertrouwenscommissie maakt vervolgens een selectie uit de reacties, naar verwachting in twee rondes. Daarna wordt de geselecteerde kandidaat door de commissaris voorgelegd aan de minister van Binnenlandse Zaken. De gemeenteraad hoopt dat de nieuwe burgemeester in september 2022 kan worden benoemd en beëdigd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant