Afbeelding

Jong graffiti-talent aan de slag in bedrijfshal Sidekix

Kunst en cultuur 471 keer gelezen

UDEN | Onlangs mochten jongeren van jongerencentrum MC in Uden zich creatief uitleven bij Sidekix. Voor de workshop MC Graffiti stelde het bedrijf één van de eigen bedrijfshallen die binnenkort gesloopt gaat worden beschikbaar, waardoor de deelnemende jongeren alle ruimte hadden om zich uit te leven met graffiti.

Het jongerencentrum MC, onderdeel van stichting Compass Uden en de jongerenwerkorganisatie van gemeente Maashorst, is gelegen naast het hoofdkantoor van Sidekix in Uden. Jaarlijks organiseert MC diverse evenementen en activiteiten, waaronder ook MC Graffiti. Dat is een gratis workshop die wordt gegeven door graffiti artiest Pieter Poorts en die samen met Trots54, een kunst en cultuur gemeenschap voor jongeren in de regio Noordoost-Brabant, tot stand is gekomen. “Poorts leert jongeren zes weken lang elke maandagavond over graffiti. De geschiedenis, het ontwerpen, kleurgebruik, welke technieken er zijn en ga zo maar door”, aldus het MC.

Sidekix
Afgelopen maandag gingen jongeren tijdens de derde workshop aan de slag met het spuiten van graffiti. Voor deze activiteit heeft Sidekix de stenen binnenmuren van één van haar bedrijfshallen ter beschikking gesteld. In het kader van de geplande realisatie van de nieuwe hoofdvestiging van Sidekix worden deze hallen binnenkort gesloopt. Louisa Mokhtari, communicatiemedewerker bij Sidekix, vertelt: “Het idee ontstond doordat we Pieter weleens bezig zagen met het uitleggen van graffiti aan jongeren van het MC. We dachten dat het misschien leuk was voor de jongeren om voorafgaand aan de sloop eens echt los te gaan op een paar grote muren. Toen we contact opnamen met Pieter om dit aan hem voor te leggen, vertelde hij ons over MC Graffiti. Dus het was hele goede timing.”

‘Echt heel gaaf dat we de jongeren de ruimte hebben kunnen bieden’

Eigen muur
Onder begeleiding van Poorts kregen de jongeren praktische uitleg over de spuittechnieken en mochten ze hun eigen werk maken op de grote muren. Normaliter wordt voor dit onderdeel van de cursus gebruikgemaakt van een legale graffitiplek. “Wat we dan vaak doen is legale muren bewerken, zodat jongeren daarop kunnen werken”, legt Poorts uit. “Maar dat is natuurlijk echt anders dan iedereen een eigen, grote muur geven. Ik ben Sidekix enorm dankbaar dat ze aan ons en de jongeren hebben gedacht en deze ruimte ter beschikking hebben gesteld.” Louisa Mokhtari: “Het was voor de jongeren een ervaring die zij niet snel zullen vergeten. Het is echt heel gaaf dat we de jongeren de ruimte hebben kunnen bieden om echt hun gang te gaan. De jongeren waren zichtbaar enorm aan het genieten en hebben prachtige werken gemaakt.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant