Afbeelding
Foto: BPD.

Wil de gemeente alleen maar ‘bouwen, bouwen, bouwen’?

Wonen 1.382 keer gelezen

UDEN | De woningmarkt in de voormalige gemeente Uden is nog meer ‘verhit’ dan het landelijke gemiddelde. Volgens BPD Bouwfonds is de oplossing om vooral veel te bouwen. Wij vroegen de gemeente wat zij doen om de wooncrisis tegen te gaan. Is het ‘bouwen, bouwen, bouwen’, zoals het devies van burgemeester Paul Rüpp luidde toen hij als gedeputeerde verantwoordelijk was voor volkshuisvesting, of zet de gemeente ook in op andere oplossingen?

BPD bracht recent een hittekaart uit waarop zij proberen de krapte op de woningmarkt te visualiseren. De voormalige gemeente Uden scoort niet al te best, Landerd doet het beter. In de (donker)rode gemeenten op de kaart is de krapte hoger dan het landelijk gemiddelde. Een hoge score op de hittekaart kan het resultaat zijn van hoge prijzen en/of veel woningverkopen en een sterke (verwachte) huishoudensgroei. Harm Janssen, algemeen directeur BPD Nederland, wijst naar bouwen als de belangrijkste oplossing voor de wooncrisis: “Nieuwe grootschalige locaties zijn hard nodig om de markt af te laten koelen en te komen tot een markt met gezondere verhoudingen tussen vraag en aanbod en waar meer ruimte is voor betaalbare woningen.” Maar dat is natuurlijk ook de oplossing van de wooncrisis waar BPD van zou profiteren. Elders wordt er ook gesproken over bijvoorbeeld het belang van het aanpakken van beleggers of speculanten, het verkleinen van het gat tussen starters en doorstromers, het laten doorstromen van ouderen naar kleinere woningen en het beter gebruik maken van de al bestaande woonruimte.

Bouwen
De gemeente bevestigd dat ook de woningmarkt in de gemeente Maashorst “wordt gekenmerkt door een grote vraag, beperkt aanbod, stijgende prijzen en korte verkooptijden”. Wij vroegen de gemeente wat zij doen om deze wooncrisis aan te pakken: “De gemeente Maashorst wil de woningbouw versnellen. Op dit moment stellen we een zogenaamde versnellingsagenda op. Doel van de versnellingsagenda is het aantal woningen dat jaarlijks gebouwd wordt te vergroten. Daarbij zetten we ons in op het toevoegen van nieuwe woningen en het versnellen van ruimtelijke procedures.” Deze aanpak lijkt dus voornamelijk gericht op het bouwen van extra woningen. De gemeente wijst op de beperkte mogelijkheden voor gemeentelijk handelen als de motivatie achter deze focus: “Macro-economische ontwikkelingen kunnen niet of nauwelijks op gemeentelijk niveau getackeld worden. Binnen de invloedssfeer van een gemeente is het vergroten van het woningaanbod door het toevoegen/bouwen van woningen zeker een voor de hand liggend instrument.”

Andere maatregelen
Maar, de gemeente zegt ook op via andere maatregelen de krapte op de woningmarkt aan te pakken zoals een beperkt anti-speculatiebeding en een eveneens beperkte zelfbewoningsplicht. “De gemeente past het anti-speculatiebeding en de zelfbewoningplicht op dit moment alleen toe bij een koopovereenkomst tussen gemeente en particulier, bij bouwkavels die worden uitgegeven door de gemeente. Via het anti-speculatiebeding leggen we vast dat deze bouwkavel de eerste vijf jaar niet (door)verkocht mag worden. Middels de zelfbewoningsplicht regelen we voor dezelfde periode dat de woning bewoont moet worden door de koper van de kavel.” De gemeente zegt deze twee maatregelen in de toekomst breder te willen gaan toepassen, maar wanneer dat moet gebeuren is niet duidelijk. Verder bevestigt de gemeente bevestigt het belang van een juiste verhouding tussen de bouw van woningen in verschillende segmenten. “Om te voorkomen dat je van de ene wooncrisis in de andere belandt, is het van belang dat je bouwt naar behoefte. De juiste woning op de juiste plek. Dit betekent dat niet alleen aantallen van belang zijn, maar ook een juiste verhouding in de verschillende (prijs)segmenten en voor de juiste doelgroepen (waaronder ook kwetsbare doelgroepen).” Buurgemeente Meierijstad stelde in februari een doelgroepenverordening vast die vastlegt dat nieuwbouw bijvoorbeeld voor minimaal 25 procent uit sociale huur moet bestaan, een dergelijke doelstelling is in de gemeente Maashorst nergens vastgelegd.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant