Afbeelding

Samenwerkingspartners innovatief project over energiepositieve wijken bezoeken Uden

Wonen 391 keer gelezen

UDEN | Het door de EU-gesubsidieerde project Syn.ikia draait inmiddels ruim 3 jaar. Tijd voor de partners om, na twee jaar weer samen te komen. 24 en 25 maart bekeken ze in Uden het Nederlandse demoproject.

Syn.ikia is een zogenoemd Horizon 2020-project uit een grootschalige innovatieregeling van de Europese Commissie, met als doel het ontwikkelen van energiepositieve buurten in verschillende klimaatzones, omgevingen en markten in Europa. In vier klimaatzones - Noorwegen, Nederland, Oostenrijk en Spanje - wordt één demoproject gerealiseerd in een wijk. Allemaal met een eigen ontwikkelaar en specialisten. Het programma op 24 en 25 maart bestond uit zes thematische workshops over het ontwerp en de implementatie van duurzame energiepositieve wijken, met een actieve rol voor de deelnemers om hen aan te moedigen ideeën, uitdagingen, verschillende methodes en ‘lessons learned’ met elkaar te delen. Ook een bezoek aan de bouwplaats stond op het programma. Een hoogtepunt daarvan was dat enkele toekomstige bewoners daarbij aanwezig waren. Zij krijgen in mei dit jaar de sleutel van hun nieuwe woning.

Nederlands demoproject in Uden
Het nieuwe gebouw aan de Loopkantstraat in Uden wordt, in opdracht van Area door Hendriks Coppelmans ontwikkeld en gebouwd. In de 39 appartementen zitten de allernieuwste technieken, zoals geïntegreerde sensoren en er zijn innovatieve processen toegepast bij de ontwikkeling van het gebouw. TNO heeft een digitale (voorspellende) replica van het gebouw gemaakt, een zogenaamde ‘predictive twin’. Zo kunnen zij op afstand de prestaties van het gebouw monitoren en optimaliseren. Thijs van den Oord, projectmanager bij Area, legt uit: “We hebben allerlei fysieke eigenschappen van het gebouw gekoppeld aan deze ‘predictive twin’, zowel de installaties als de isolatie. Op basis hiervan kunnen we voorspellen hoeveel energie het gebouw op een bepaald moment zal verbruiken. Hiermee proberen we een balans te vinden tussen de energie die opgewekt wordt door de zonnepanelen en het energieverbruik van de bewoners.”

Maatschappelijk Mooi
Een belangrijk aspect van dit demoproject is het concept Maatschappelijk Mooi. Dit is in samenwerking met Labyrint (zorgpartij die ondersteuning biedt bij beschermd wonen), Area (woningcorporatie), gemeente Uden en Hendriks Coppelmans (bouwonderneming) ontwikkeld. Het concept biedt een antwoord op de veranderende samenleving. De kerningrediënten: betaalbare woonruimte, een prettige werkomgeving en het aanbod van verschillende wijkdiensten die samenkomen op één locatie. Vijftien appartementen in het gebouw worden verhuurd aan cliënten van Labyrint, die ook begeleiding biedt aan deze cliënten. Deze bewoners worden ook ondersteund door de andere bewoners van het pand, zogenoemde ‘ambassadeurs’.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant