Ramona op de markt in Uden waar ze vandaan komt. (foto: Henk Lunenburg)
Ramona op de markt in Uden waar ze vandaan komt. (foto: Henk Lunenburg)
IN GESPREK MET

‘Ik wil graag bijdragen aan het welzijn van mensen’

Algemeen 2.001 keer gelezen

UDEN/ZEELAND | Ramona Sour uit Zeeland is al sinds haar tienerjaren politiek actief. In 2009 werd ze burgerraadslid voor Jong Uden. Nu is ze voor het eerst wethouder van de gemeente Maashorst.

door Henk Lunenburg

Hoe was je jeugd?
“Mijn lagereschooltijd op basisschool O.B.S. de Kei was erg leuk. Na de fusie met O.B.S. de Striemel zat ik ineens op O.B.S. de Camelot. Daar was ik verdrietig om, want ik vond de oude school zo fijn. Ik weet nog dat ik boos was op de wethouder, al had ik die als kind natuurlijk nog nooit gezien of gesproken.”

Wat waren je vervolgopleidingen?
Na de basisschool ging ik naar het Udens College en daarna naar de Radboud Universiteit, waar ik de bacheloropleiding Pedagogische Wetenschappen en de masteropleiding Orthopedagogiek volgde. Na een aantal jaar werken heb ik naast mijn werk de lerarenopleiding Nederlands aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen gedaan. Van 2019 tot 2021 heb ik de masteropleiding Onderwijswetenschappen aan de Open Universiteit naast mijn werk gevolgd.”

Waar heb je gewerkt?
“Ik ben begonnen als orthopedagoog bij een particuliere (jeugd)zorgorganisatie en bij de Mytylschool in Den Bosch. Dit is een school voor kinderen met een lichamelijke beperking of ziekte. In de periode dat ik de lerarenopleiding Nederlands deed, werkte ik als begeleider bij stichting Philadelphiazorg in Tilburg. Hierna ben ik als docent Nederlands gaan werken op het Helicon in Den Bosch. Na 3 jaar Helicon maakte ik de overstap naar het voortgezet speciaal onderwijs bij Kentalis, een organisatie op het gebied van zorg en onderwijs voor mensen met doofheid, slechthorendheid of een taalontwikkelingsstoornis. Ik begon er als docent, vervolgens werd ik ook intern begeleider, orthopedagoog en projectleider voor inclusiever onderwijs.”

Wat doe je graag in je vrije tijd?
“Mijn passie ligt bij paardrijden en hardlopen. Ik heb een eigen springpaard, Gubha. Naast het springen, rijd ik ook dressuur en in het weekend vind ik het heerlijk om een rondje in de Maashorst te rijden. 1 tot 2 keer per maand rijd ik een wedstrijd. Paardrijden is soms wel lastig te combineren met mijn drukke baan. Mijn man Glenn rijdt ook paard en zorgt voor mijn paard als ik echt geen tijd heb, dat is fijn. Voor hardlopen kan ik altijd wel tijd vrijmaken in mijn agenda. Het begon met de bucketlist wens van een vriendin. Ze vond dat ze één keer in haar leven een halve marathon moest lopen. Daar was ik het mee eens. We trainden samen en ik schreef mij in voor een halve marathon in Deurne. Na afloop ging ik naar huis en zag later via internet dat ik als derde was geëindigd! Ik werd besmet met het hardloopvirus en werd lid van A.V. de Keien in Uden. Bij een regionaal wedstrijdje lukt het me nog wel eens om een podiumplek te bemachtigen, maar bij grote lopen kom ik daar echt niet bij in de buurt. Ik ben geen Siffan Hassan. Mountainbiken, zwemmen, fitnessen en skeeleren doe ik trouwens ook graag. Als ik maar lekker kan sporten, anders word ik chagrijnig. Verder lees ik veel en vind het leuk om af en toe iets speciaals te koken of bakken.”

Wanneer heb je jouw man Glenn leren kennen?
Tijdens het uitgaan in 2011. Hij komt uit Veghel en ging ook altijd uit in Uden. We hebben samengewoond in Uden, zijn in 2016 getrouwd en wonen nu sinds 2 jaar in Zeeland.”

Hoe kwam je in de politiek terecht?
“Als tiener deed ik vrijwilligerswerk achter de bar bij Poppodium De Pul. Daar hadden ze een denktank, waarin vrijwilligers mochten meedenken over allerlei zaken binnen De Pul. Dat vond ik leuk. De Pul kreeg de vraag om een jongerenraad op te richten en daar werd ik lid van. Burgemeester Joke Kersten heeft ons toen beëdigd. We werden gevraagd om advies te geven over een wmo-beleidsplan, zonder dat we vooraf tekst en uitleg kregen. Voor ons jongeren was dit moeilijk te begrijpen. Daar vond ik wel wat van. Ik heb toen daarover ingesproken in de gemeenteraad. Een lange tijd daarna stond Marnix Bakermans voor de deur en hij vroeg of ik lid wilde worden van zijn partij Jong Uden. In 2009 werd ik burgerraadslid voor Jong Uden en in 2010 stond ik als nr. 2 op de kieslijst en kwam ik in de gemeenteraad terecht. Van 2010 tot 2018 heb ik in de gemeenteraad gezeten. In de tweede helft van deze periode ben ik fractievoorzitter geweest. Ik ben ook een tijdje voorzitter geweest van de commissie Samenleving & Bestuur. Na twee termijnen moet je plaatsmaken voor een nieuw iemand. Ik ben toen actief geworden in het bestuur van de partij.”

En nu ben je voor het eerst wethouder.
“Inderdaad, op 3 januari 2022 werd ik voor het eerst wethouder van de gemeente Maashorst. Ik ben verantwoordelijk voor heel wat portefeuilles: jeugd(zorg), wmo, ouderen, eenzaamheid, vluchtelingenbeleid, Wet Inburgering, brede welvaart & leefbaarheid, volksgezondheid, schuldhulp dienstverlening, onderwijs, kinder- en peuteropvang en leerlingenvervoer. Ik vind alle onderdelen uit mijn portefeuille interessant en uitdagend. Het zijn namelijk allemaal zaken die te maken hebben met het welzijn van mensen. Dat past bij mij. Ik wil graag bijdragen aan het welzijn van mensen. Daarbij ben ik wel realistisch genoeg om te weten dat ik het niet altijd voor iedereen goed kan doen. Wat goed is voor de een, is niet altijd ook goed voor de ander. Dat is mijn uitdaging: hier een goede modus in te vinden.”

Wat is jouw visie op de gemeente-slogan: ‘Samen gaan we bouwen’?
“Het woord ‘samen’ vind ik belangrijk, omdat ik vind dat je inwoners, bedrijven, organisaties, raadsleden, etc. moet betrekken bij het maken van nieuw beleid. Daar wordt beleid beter van. Daarnaast hebben we nu een nieuwe gemeente waaraan gebouwd moet worden. Ook gaan we bouwen in de letterlijke zin van het woord: er zijn extra woningen nodig in de kernen van onze gemeente. Ik hoop dat ook de inwoners van Schaijk en Reek het fijn vinden dat ze bij de gemeente Maashorst horen. Alle zes de dorpen moeten hun eigen identiteit kunnen behouden en zich tegelijkertijd ook verbonden voelen met elkaar.

Cv Ramona
Ramona is in 1988 in Uden geboren en heeft een oudere broer, Jim. Haar vader John werkte als hoofdmonteur bij Willems Uden Technische installaties. Nu is hij actief als vrijwilliger bij voetbalclub UDI’19. Haar moeder Henny werkt bij restaurant Bella Italia en haar broer heeft een eigen bedrijf, A&S System Integrators in Uden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant