Een geelgors. (foto: John Hermans)
Een geelgors. (foto: John Hermans)

Natuurwandeling en vogelspotten in de Maashorst

Algemeen 501 keer gelezen

UDEN | Vogelwacht Uden houdt op zondag 3 april een publiekswandeling in de Maashorst met als thema ‘Lente in aantocht’. De wandeling start ‘s morgens om 09.00 uur vanaf het grote parkeerterrein van het Natuurcentrum de Maashorst aan de Erenakkerstraat 5 in Nistelrode. Voor ouders met jonge kinderen of degenen die wat minder ver willen is een kortere route uitgezet.

Zo aan het begin van het broedseizoen zijn de vogels nog volop bezig hun territorium af te bakenen. “Mannetjes laten luid zingend aan andere mannetjes weten dat dit plekje op de Maashorst al door hun bezet is. En met die zang en baltsvluchten proberen ze ook zoveel mogelijk indruk op de vrouwtjes te maken. Soorten als Geelgors, Boomleeuwerik en Roodborsttapuit zullen we dan ook ongetwijfeld op deze wandeling tegenkomen”, aldus het natuurcentrum. “Verschillende soorten zomervogels zullen nog maar net terug zijn uit hun overwinteringsgebied in Afrika. Andere soorten trekken via Nederland naar het noorden en zijn maar kort op de Maashorst te zien. De Beflijster trekt vooral in de maand april en is dan vaak in het begrazingsgebied te vinden. Op stukken waar de taurossen en de wisenten de begroeiing kort houden scharrelen ze hun voedsel bij elkaar. Daarna kunnen ze weer fit aan hun trektocht naar het hoge noorden beginnen.” Dit begrazingsgebied wordt meestal bezocht tijdens zo’n wandeling.

Gidsen
Ervaren gidsen vertellen over de vogels die je ziet en met een beetje geluk kun je ze door de telescoop waarnemen. Indien je een verrekijker hebt, neem deze mee. Laarzen of stevige schoenen zijn in dit seizoen aan te bevelen. Na afloop van de wandeling kan je een bezoek brengen aan het Natuurcentrum de Maashorst waar veel informatie over het natuurgebied De Maashorst te verkrijgen is. De deelname aan deze voorjaarswandeling en de entree van het Natuurcentrum de Maashorst zijn gratis. Voor meer informatie kan je contact opnemen met Jan-Willem Hermans via 0413 26 98 04 of kijk op vogelwachtuden.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant