Afbeelding

Foto van vroeger: het Knekelhuisje in 1970

Historie 1.134 keer gelezen

UDEN | Dit is een foto die gemaakt is op 22 februari 1970. In de nacht ervoor was er op twee gebouwen in het centrum van Uden de leuze ‘ÉÉN MET ROME’ gekalkt. Op de foto zien we het voormalige lijkenhuisje in de tuin van de pastorie van de Petrusparochie.

Het andere gebouw waar deze leuze op de voorgevel was gekalkt was het Birgittinessenklooster. Omdat het allebei kerkelijke gebouwen betreft is al snel de link gemaakt met de Rooms-katholieke kerk. Dit lijkt echter een verkeerd spoor. In 1970 is de ‘Club van Rome’ opgericht die zich zorgen maakte over de snelle groei van de economie en de gevolgen hiervan voor het klimaat en het milieu.

Terug naar het gebouwtje op de foto dat we tegenwoordig kennen als het Knekelhuisje. Het is gebouwd in 1908 als lijkenhuisje en raakte tientallen later in verval. Veel meer dan een opslagruimte van de kerk en de pastoor was het niet meer. Later raakte het gebouwtje dusdanig in verval dat de gemeente het wilde slopen. Dit werd uiteindelijk eind 2014 voorkomen door inzet van leden van het St. Barbara en Sint Lucia gilde. Vorige maand is het Lijkenhuisje officieel geopend en het is de bedoeling dat het vooral onderdak gaat bieden aan wisseltentoonstellingen.

Weet je meer te vertellen over deze foto? Geef het door aan info@udenarchief.nl.

Bron: Stichting Het Uden-archief van Bressers

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant