Afbeelding

Zo zit het met de verklaring van erfrecht

Algemeen 416 keer gelezen

In Nederland is er nogal eens onduidelijkheid over de verklaring van erfrecht. In feite is het niet meer dan een document met informatie over de erfenis. Na het overlijden van een persoon vragen de nabestaanden de verklaring van erfrecht op via een notaris. Dit is overigens lang niet altijd noodzakelijk om een erfenis af te handelen.

Wanneer je een verklaring van erfrecht nodig hebt

Alleen de notaris heeft de bevoegdheid om een verklaring van erfrecht op te vragen. Daarvoor heeft hij of zij wel toestemming nodig van de nabestaanden. De notaris vraagt de verklaring op via een speciaal register. In feite is dit alleen noodzakelijk bij relatief complexe zaken. In de eerste plaats moet er een testament zijn opgesteld door de overledene. Verder moet het tegoed op de bankrekeningen van de overledene gezamenlijk een saldo van boven de €100.000,- bedragen. Op deze website vind je alle voorwaarden en regels betreffende de verklaring van erfrecht.

De rol van de notaris wordt vaak onderschat

In Nederland genieten notarissen niet de reputatie die ze verdienen. Veel mensen vinden het een beetje een saaie beroepsgroep waar ze liever niet te veel te maken mee hebben. Wellicht is dat een verklaring voor het feit dat te weinig inwoners van Nederland een beroep doen op de notaris. Terwijl dat in veel situaties wel verstandig is. Doordat de notaris in sommige gevallen genegeerd wordt, ontstaan er problemen. Bijvoorbeeld bij het afhandelen van een testament. Vrijwel iedereen kent wel een verhaal waarin een familie uiteen valt door onenigheid over de erfenis. Dat zijn ontzettend pijnlijke situaties. Met name wanneer je bedenkt dat het eenvoudig voorkomen had kunnen worden. Door een afspraak te maken bij een notaris leg je dit soort zaken namelijk juridisch vast.

Het speciale ambt dat de notaris bekleedt

Notarissen hebben unieke rechterlijke bevoegdheden. Daarom kun je voor een aantal zaken niet om ze heen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een woning, het opstellen van een testament of het aanvragen van een geregistreerd partnerschap. Door de notaris krijgen dergelijke overeenkomsten juridische waarde. In ons land zijn er ongelooflijk veel regels. Daarom is het verstandig om je eigen situatie juridisch goed dicht te timmeren. Het kost slechts weinig tijd en je krijgt er een hoop voor terug. Zelfs als je uiteindelijk nooit gebruik maakt van de documenten is het prettig om in de wetenschap te leven dat jij alles goed geregeld hebt.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant