De Udenaar hoopt met het boek vele mensen aan het lezen te krijgen.
De Udenaar hoopt met het boek vele mensen aan het lezen te krijgen.

Gert de Goede maakt debuut met Udense roman

Kunst en cultuur 903 keer gelezen

UDEN | Spectaculaire achtervolgingen door de straten van Uden en Nistelrode, onderduiken in een Udens huis na een moord; in de debuutroman ‘Het Collectief’ van Udenaar Gert de Goede gebeuren de meest spannende dingen, allemaal in en om ons eigen Uden.

Dat Gert boordevol creativiteit zit, was al langer duidelijk. Hij illustreert, schrijft gedichten en in een verleden maakte hij vele schilderijen. Met het schrijven van boeken is hij wederom een nieuwe creatieve weg ingeslagen. “Ik werkte vorig jaar mee aan ‘Lief Dagboek’, een Udens boekproject van Simone Boogers en Marike Daverveld. Zij vonden de stukjes die ik hierin schreef mooi en vroegen zich af waarom ik zelf niet een boek ging schrijven.” Een vraag waar hij geen gras over liet groeien; binnen een jaar was ‘Het Collectief’ een feit. Of... een jaar? “Eigenlijk was het verhaal in veertien dagen grotendeels klaar”, lacht Gert. “Ik had een idee, ging achter mijn laptop zitten, en ben gaan tikken. Daarna hoefden alleen de puntjes nog op de i.” We kunnen dus wel stellen dat schrijven Gerts nieuws passie is. “Mijn tweede roman en derde roman liggen ook al klaar. Het zijn allemaal spannende romans, tegen het thriller-genre aan. Er zit romantiek en erotiek in, zoals een Nederlands boek betaamd. Maar wel zodat iedereen het leuk vindt om te lezen!”

Debuut
‘Het Collectief’ gaat over Udenaar Anton, die zijn oude buurmeisje laat onderduiken in zijn huis omdat ze in levensgevaar blijkt te zijn. Ze beleven allerlei spannende avonturen, vooral in en rondom de omgeving van Uden. Ook de Noordkade in Veghel en plekken in Oss komen voorbij. Het boek speelt zich verder deels af in Maastricht. “Ondanks dat het heel spannend is, is het wel een positief verhaal met een boodschap. Die boodschap gaat over dat de meeste mensen niet écht slecht zijn. Je maakt wel eens een fout waardoor je leven verandert, maar daar kun je spijt van krijgen. En dat is iets waar je vaak alleen maar beter uit komt.” De schrijver denkt dat het boek veel lezers zal verrassen. “Het is geen standaard boek. En eerlijk: ik had zelf tranen in m’n ogen om het einde van het verhaal.”

Voor iedereen
Het boek is zo geschreven dat het voor iedereen leuk is om te lezen. Jongeren en volwassenen, maar ook laaggeletterden. Gert heeft er bewust voor gekozen om het boek in een eenvoudige, begrijpelijke taal te schrijven. “Daar heb ik ervaring mee vanwege mijn achtergrond bij Udenaar de Toekomst en MuzeRijk. Ik wilde het boek graag op deze manier uitbrengen om zoveel mogelijk mensen weer aan het lezen wil krijgen. Mijn zoons lezen bijvoorbeeld nooit een boek. Dat zette me aan het denken; hoe krijg ik hen zover dat ze wel een boek openslaan?”
Het boek is daarnaast niet te dik, en ruim opgezet, waardoor het makkelijk leesbaar is. “Ik ben ervan overtuigd dat je leven rijker wordt van lezen. Je leert ervan en gebruikt je eigen fantasie om de personages vorm te geven. De avonturen die je leest neem je met je mee.”

Boek kopen
‘Het Collectief’ is voor 17,45 euro verkrijgbaar. Wanneer je geïnteresseerd bent in een boek kun je een mailtje sturen naar Gert zelf, via info@gertdegoede.nl. Hij stuurt je het boek dan toe.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant