Het Laatste Avondmaal van Mamedov. (foto: Ankh van Burk)
Het Laatste Avondmaal van Mamedov. (foto: Ankh van Burk)

Tal van activiteiten in Museum Krona rond ‘Het Laatste Avondmaal’

Kunst en cultuur 779 keer gelezen

UDEN | Op dit moment is de tentoonstelling ‘Het Laatste Avondmaal. Van Da Vinci tot Mamedov’ te zien in Museum Krona. Deze expositie is ingericht naar aanleiding van de aankoop van werk van de Russische fotograaf en cineast Raoef Mamedov. Het betreft een fotografisch werk, gebaseerd op het concept van het werk van Leonardo da Vinci in Milaan uit 1498. Mamedov verving de apostelen door mensen met het syndroom van Down vanwege hun puurheid. In de lijdensweek organiseert Museum Krona een aantal activiteiten die verband houden met ‘Het Laatste Avondmaal’.

door Ankh van Burk

In de expositie wordt ontvouwd hoe Mamedov en andere kunstenaars zich hebben laten inspireren door het beroemde Laatste Avondmaal van Leonardo da Vinci. Daarom zijn ook werken te zien van Constant (groep Cobra), Marc Mulders en Reinoud van Vught, die zich lieten inspireren door Da Vinci. Karakteristiek voor de versie van Leonardo en zijn navolgers is de horizontale benadering door een langgerekte tafel waarachter Jezus en zijn apostelen hebben plaatsgenomen. Dit biedt de mogelijkheid om de uitwerking van Jezus’ aankondiging van het verraad op alle aanwezigen volledig in kaart te brengen. Mamedov kiest ook voor de horizontale benadering met dit verschil, dat de apostelen in groepjes van drie afzonderlijk zijn geplaatst en Jezus in het midden alleen zit, wat de eenzaamheid en gelatenheid van Jezus benadrukt tegenover de onrust en de commotie onder de leerlingen over de aankondiging van het verraad. Door de keuze van een zwarte achtergrond en het lichtgebruik komt het accent nog sterker op de voorgrond te liggen, op het brood en de wijn.

Lezing
De activiteiten in de lijdensweek starten op zondag 10 april met een lezing door conservator Wouter Prins van 14.30 tot 16.00 uur. Wat maakt Het Laatste Avondmaal zo bijzonder? Waarom is het uitgegroeid tot het groepsportret bij uitstek? Waarom behoort dit tot een meesterwerk uit de renaissance, perspectivisch en symmetrisch, realistisch en met een suggestieve doorkijk naar de Alpentoppen die vanuit Milaan te zien zijn? De lezing wordt muzikaal ondersteund door gitariste Ekaterina Uvarova, masterstudente aan Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

Aan tafel
In samenwerking met restaurant Somm wordt op woensdag 13 april en donderdag 14 april een lunch geserveerd om 12.30 uur in het pop-uprestaurant in Museum Krona. Voor deze lunches zijn nog enkele plaatsen te boeken. De geplande diners zijn volgeboekt. In navolging van het beroemde groepsportret van Da Vinci biedt het museum de gelegenheid om met familie of vrienden zelf een groepsportret te maken in de opstelling van Da Vinci. In een van de zalen staat een gedekte tafel tegen een zwarte achtergrond om een groep te portretteren. Op de muur tegenover de tafel staan aanwijzingen aangegeven.

Schilderworkshop
Creëer onder begeleiding van kunstenares Simone Boogers een eigen kunstwerk geïnspireerd op Het Laatste Avondmaal. Ga aan de slag met verf, inkt, spuitbussen en andere materialen en technieken. De workshop wordt gehouden op donderdag 21 april van 12.30 tot ca. 17.00 uur. Tot slot doet Museum Krona nog een oproep aan mensen, die thuis wellicht een werk hebben, al of niet zelfgemaakt dat geïnspireerd is op Het Laatste Avondmaal. Heeft u een foto, collage of werk van een ander medium meldt dat dan aan en Museum Krona richt daarvan een expositie in. Voor meer informatie en aanmelden: www.museumkrona.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant