Vrijwilligers Nelly en Chris van Deutekom zijn nog hard aan het werk.
Vrijwilligers Nelly en Chris van Deutekom zijn nog hard aan het werk. Foto: Koen de Visscher
FOTO’S

Voormalig politiebureau bijna klaar voor 127 Oekraïense vluchtelingen

Algemeen 2.858 keer gelezen

UDEN | Een team van vijftig mensen, ondersteund door nog eens zo’n 140 vrijwilligers, is hard aan het werk om het voormalige politiebureau aan de Leeuweriksweg klaar te maken voor de ontvangst van ongeveer 127 Oekraïense vluchtelingen. De verwachting is dat zij in de week na Pasen hun intrek gaan nemen in het pand. “Na de aflevering van dit pand voldoen we dus aan de 176 vluchtelingen die we voor de veiligheidsregio moeten opnemen”, vertelt wethouder Franko van Lankvelt.

Op de Nieuwe Markt in Uden en in de Winkelstraat in Schaijk namen al eerder respectievelijk veertig en twintig vluchtelingen hun intrek. Marcel van der Steen, eindverantwoordelijke voor het project: “Ook verblijven er nog rond de vijftig mensen bij particulieren die ruimte beschikbaar hebben gesteld.” Bas Boerakker, ook werkzaam bij de gemeente, staat op de vloer als organisator: “De installatie is deels gedaan door vrijwilligers en deels door vakmensen. Er zitten zó veel manuren in en er hebben zó veel vrijwilligers meegeholpen.” Van der Steen vult aan: “De eindcontroles zijn allemaal door professionals gedaan, de veiligheid staat voorop.” Verder gaan vrijwilligers ook aan het werk als gastheer of -vrouw. Zij zijn het eerste aanspreekpunt.

Tussenwandjes plaatsen
Hier en daar wordt er nog aan de elektra gewerkt, maar voor een groot deel is het pand klaar. Boerakker vertelt over het proces van het ombouwen van een kantoor tot huisvesting: “Het pand was al gestoffeerd, dat is fijn. Maar het is een groot kantoor dat je moet opdelen. Eén lichtknop kan soms de lichten in vijf kantoren bedienen, dat is niet handig als je er slaapkamers van wil maken. Ook moesten er tussenwandjes geplaatst worden en gangetjes gecreëerd worden zodat je niet steeds door elkaars slaapkamer hoeft.” Iedere kamer heeft een eigen zitje. “We hebben kamers van verschillende groottes, met drie tot zes bedden. Dat kan handig zijn als er bijvoorbeeld twee zussen met ieder twee kinderen zijn. Als de werkzaamheden straks klaar zijn komen vrijwilligers stoffen, de bedden opmaken en een schilderijtje ophangen. Op iedere kamer komt een ‘starterset’ met douche producten, handdoeken enzovoorts. We wilden geen stretchers of veldbedden in een sporthal zoals elders. Mensen kunnen hier lang verblijven en we wilden investeren in een goede nachtrust.”

Pasta
Behalve de slaapkamers is er ook een grote gezamenlijke ruimte die ook dienst doet als eetzaal. Van der Steen: “Er is een professionele keuken, maar er wordt niet door de mensen zelf gekookt in verband met de veiligheid. Er zijn straks veel mensen dus dan is het lastig om iedereen te laten koken. De gemeente heeft met horeca ondernemers en cateraars afgesproken dat zij het eten tegen kostprijs verzorgen.” Er zijn al menu’s opgesteld op basis van de ervaringen met de vluchtelingen op de andere locaties. “Zo werd er bijvoorbeeld veel gevraagd om pasta, maar we hebben geleerd dat ze eigenlijk graag de saus, het vlees en de groenten hebben die daar bij horen en niet per se de pasta zelf.”

Speelzaal
“De verhouding volwassenen/kinderen is ongeveer 50/50,” weet Van der Steen. “Het zijn allemaal vrouwen en kinderen. Er zijn ook geen opa’s bij.” Voor de kinderen is in een kantoorruimte een kleuter/peuterspeelzaal gecreëerd waar al wat speelgoed voor hen klaarstaat, gedoneerd door Caritas en inwoners. “We wilden een grote ruimte voor de kinderen zodat ze kunnen spelen en kind kunnen zijn.” Ook aan de oudere kinderen is gedacht. Zo is er een tv-ruimte voor tieners en zijn er met zes schoollocaties afspraken gemaakt. “Je moet ze ook perspectief bieden”, vindt Van der Steen. “Vanaf 9 mei is alles rond en dan gaan ze volgens een rooster naar school en de kinderopvang.”

Zorg
Het kan natuurlijk zijn dat vluchtelingen traumatische ervaringen hebben of andere zorg nodig hebben. Deze zorg is lokaal geregeld door de gemeente samen met organisaties als ONS welzijn, Vluchtelingenwerk en Het Rode Kruis. Ook zijn er afspraken gemaakt met de apotheek en het ziekenhuis. Of er in de toekomst nog meer vluchtelingen moeten worden opgevangen is moeilijk te zeggen. “We weten nog niet wat komen gaat. We zijn wel al aan het oriënteren voor de volgende stap als de oorlog aanhoudt. Dit is de eerste opvang, of er misschien meer locaties nodig gaan zijn is nog de vraag”, aldus Van Lankvelt. Mensen die nog spullen willen doneren voor de vluchtelingen kunnen terecht bij Caritas, zij begeleiden dit en zorgen dat alles op de juiste plek komt.

Een hal met slaapkamers.
Het pand van buiten.
De voorraad badspullen.
Uitzicht vanuit de peuter/kleuterspeelzaal.
De keuken in de gezamelijke ruimte.
Eén van de slaapkamers.
Bas Boerakker en Marcel van der Steen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant