Advertorial

Huis-gasvrij-maken-kosten

  •   keer gelezen

Wat kost het om je huis gasvrij te maken en wat is een slimme aanpak om je woning gasvrij te maken? We zetten de kosten en wat je moet weten voor je op een rij.

Huis gasvrij maken kosten

De gasprijzen rijzen de pan uit. Dit is dus hét moment om je huis gasvrij te maken. Maar wat kost dat eigenlijk en hoe pak je het slim aan? Ik dit artikel zetten we alle kosten en benodigde informatie voor het gasvrij maken van je woning voor je op een rij.

Wat kost huis gasvrij maken?

Hoeveel het gasvrij maken van je woning precies kost, hangt af van de huidige toestand van je woning. Controleer eerst of je huis goed geïsoleerd is en je niet onnodig warmte verliest via de ventilatie in je woning. Als je ramen, muren, vloeren en dergelijke nog geïsoleerd moeten worden, ben je namelijk zo een paar duizend euro meer kwijt dan alleen de kosten voor het gasvrij maken van je woning.

Zodra de isolatie en ventilatie helemaal in orde zijn, kun je beginnen met het gasvrij maken van je woning. Reken hiervoor op gemiddeld 20.000 tot 30.000 euro.

Overzicht kosten gasvrij maken woning 

Om je huis gasvrij te maken, moet je de volgende aanpassingen aan je woning doen:

  • Zonnepanelen plaatsen. Voor 10 zonnepanelen betaal je ongeveer 4.500 euro.
  • Een warmtepomp aanschaffen. Er bestaan verschillende soorten warmtepompen, maar gemiddeld kom je op ongeveer 10.000 euro uit.
  • De verwarming van je woning aanpassen. Omdat een warmtepomp alleen werkt met een lage temperatuur verwarmingssysteem, moet je dit laten aanleggen. Dit kost gemiddeld 2.500 euro.
  • Gasfornuis vervangen door inductie. Gasvrij wonen betekent natuurlijk ook koken zonder gas. Een inductiekookplaat kost gemiddeld 1.500 euro. Daarnaast moet je nieuwe pannen aanschaffen, want niet alle pannen kun je gebruiken op een inductiekookplaat.

Bron voor deze kosten: Milieucentraal

Huis energieneutraal maken kosten

Je huis energieneutraal maken gaat nog een stapje verder dan gasvrij wonen. Energieneutraal wil namelijk zeggen dat je nauwelijks nog energie verbruikt die niet met of vlakbij je woning is opgewekt. Om je woning helemaal energieneutraal te maken, heb je meestal flink meer zonnepanelen nodig en een systeem om restwarmte terug te winnen. Hierdoor kost je woning energieneutraal maken gemiddeld 35.000 tot 50.000 euro. Dat is dus veel meer geld dan voor enkel het gasvrij maken van je huis.

Kosten huis gasvrij of energieneutraal maken financieren

Of je nu kiest voor een gasvrije woning of je huis meteen helemaal energieneutraal maakt, het kost dus altijd behoorlijk wat geld. Heb je niet genoeg spaargeld om dit te betalen? Dan kun je ervoor kiezen je hypotheek te verhogen. Als je energiebesparende maatregelen neemt, mag je hypotheek maximaal 106 procent van je woningwaarde zijn. Je kunt de hypotheek dan dus verhogen tot maximaal 106 procent van het bedrag dat je woning waard is. Stel dat je woning 350.000 euro waard is, dan kun je de hypotheek verhogen tot 371.000 euro.

Maar wist je dat een persoonlijke lening bij een kredietverstrekker misschien veel voordelig is dan je hypotheek verhogen? Je betaalt bij het verhogen van je hypotheek meestal opnieuw notaris-, advies- en afsluitkosten. Bij geld lenen  met een persoonlijke lening heb je geen extra kosten en de rente is ook gewoon aftrekbaar als je de lening gebruikt voor je huis. Uit onderzoek van vergelijkingssite  Geld.nl blijkt dat een persoonlijke lening voordeliger is dan je hypotheek verhogen als je huis gasvrij of energieneutraal maken niet meer kost dan 55.000 euro.

Tot slot zijn er vanuit de overheid en gemeenten verschillende subsidies waar je gebruik van kunt maken als je woning energieneutraal of gasvrij maakt. Meer daarover lees je op de website van Vereniging Eigen Huis.

Meer berichten