De overhandiging.
De overhandiging.

Nieuwe ambtsketen gemeente Maashorst overhandigd

Algemeen 947 keer gelezen

UDEN | Waarnemend burgemeester Rüpp heeft vandaag de nieuwe ambtsketen voor de gemeente Maashorst ontvangen uit handen van juwelier Peters & Peters uit Uden. Daarmee beschikt de gemeente over het officiële teken dat door de burgemeester of zijn vervanger wordt gedragen tijdens officiële plechtigheden.

Voor de nieuwe ambtsketen werd aan drie zilversmeden/juweliers in de gemeente Maashorst gevraagd een ontwerp te maken. Een ambtsketen moet aan een aantal voorwaarden voldoen. De keten moet voorzien zijn van een zilveren penning met daarop het Rijkswapen aan de ene zijde en aan de andere zijde het gemeentewapen en moet eenvoudig draaibaar zijn. Ook moet het tijdloos zijn en draagbaar voor zowel een man als een vrouw. De drie zilversmeden mochten ieder één ontwerp indienen. De Stuurgroep herindeling van de gemeente Maashorst i.o. heeft ingestemd met het voorkeursontwerp, geselecteerd door de beide voormalige burgemeesters. Het voorkeursontwerp is ingediend door Peters & Peters juweliers uit Uden die daarmee de opdracht kreeg de keten te maken. In overleg is het ontwerp op enkele kleine details aangepast.

Fairtrade zilver
De nieuwe keten bestaat uit een zilveren penning en 550 gram aan zilveren schakels van fairtrade zilver. De ontwerper heeft de oude afbeeldingen van de wapens van de gemeente Landerd en Uden gelaserd in de zilveren schakels . Aan beide zijden twee keer drie, daarmee de drie kernen van de voormalige gemeente Landerd en de drie kernen van de voormalige gemeente Uden symboliserend. Ook heeft hij een afbeelding van een eikenblad verwerkt die symbool staat voor de vele eiken in onze groene gemeente en als symbool van de boom waaronder in een ver verleden belangrijke besluiten door gemeenschappen werden genomen. De burgemeester is verplicht de ambtsketen te dragen tijdens de vergadering van de gemeenteraad en bij ontvangst van een Commissaris van de Koning, minister of Koning en bij officiële gelegenheden waarbij de burgemeester de gemeente of het Rijk vertegenwoordigt.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant